:

Szerző: Barna József

2002. július 4. 13:52

Perek indulhatnak a zeneszámok online terjesztésében résztvevő felhasználók ellen

[WSJ] A legnagyobb lemezkiadó vállalatok újabb kampányba kezdenek az illegális zenecserélő szolgáltatások visszaszorítására. Az új kezdeményezés perrel fenyegeti a legbuzgóbb zeneterjesztő felhasználókat.

[WSJ] A legnagyobb lemezkiadó vállalatok újabb kampányba kezdenek az illegális zenecserélő szolgáltatások visszaszorítására. Az új kezdeményezés perrel fenyegeti a legbuzgóbb zeneterjesztő felhasználókat.

A Recording Industry Association of America (RIAA) égisze alatt körvonalazódó kampányban a kiadók szerzői és szomszédos jogok megsértése vádjával pert akasztanának azoknak az egyedi felhasználóknak a nyakába, akik a legnagyobb számban tesznek hozzáférhetővé zeneszámokat az interneten, a szorongatott helyzetben lévő ingyenes fájlcserélő szolgáltatásokat kihasználva. A perek mellett pedig a kiadók reményei szerint népszerű zenekarok és énekesek hallatnák hangjukat a szerzői jogok tiszteletben tartása mellett.

A tervezett kampány gyökeresen eltér az iparág korábbi érdekvédelmi megmozdulásaitól, hiszen eddig a felhasználóknak nem kellett tartaniuk az illegális cserebere jogi következményeitől. A kiadók ugyanis elsősorban az olyan peer-to-peer zenecserélő szolgáltatások üzemeltetői ellen indítottak eljárást, mint amilyen a Napster, a Morpheus vagy a Kazaa. S noha a bíróság többnyire a kiadóknak adott igazat, a fájlcserélő szolgáltatások népszerűsége mit sem csökkent. Csak a CNET oldaláról például 95 millió alkalommal töltötték le a Morpheus, míg 90 millió alkalommal a Kazaa használatához szükséges alkalmazást.

Az új kampánytervhez közelálló források ugyanakkor arról számoltak be, hogy egyelőre korai stádiumban van annak tervezése. A kiadók képviselőinek még számos kérdést kell tisztázniuk, többek között azt is, hogy egy felhasználónak egészen pontosan mit kell elkövetnie ahhoz, hogy per induljon ellene. Az előadók kampányának részletei is tisztázásra várnak még, annál is inkább, mivel számos előadó maga is használja a kifogásolt szolgáltatásokat.

Állítólag a kezdeményezés leglelkesebb támogatói a Vivendi Universal SA és a Sony, míg a Warner Music aggályát fejezte ki az egyedi felhasználók jogi felelősségre vonásával kapcsolatban. Rossz nyelvek szerint azért, mert az AOL Time Warner America Online részlegének vélhetően számos saját ügyfelét kellene bíróság elé citálnia.

Noha a kampány még csak most körvonalazódik, máris számos ellenzője akad. Ugyanakkor a kiadók úgy vélik, a csökkenő bevételek miatt kénytelenek minden lehetséges eszközt felhasználni jogaik védelmében. Amint az ismert, a zeneipar forgalma tavaly 5%-kal csökkent, miközben a CD-k globális eladásai 1983 -- azaz a kompaktlemez piaci megjelenése -- óta először estek vissza. Az Egyesült Államokban ráadásul az idén tovább zuhant az iparág forgalma a gyenge tavalyi évhez képest is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.