Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 16. 10:11

Asztali processzorral szerelt notebookokat mutat be a Dell

[CNET] Hamarosan a Dell Computer is piacra dobja asztali Pentium 4 processzorral szerelt notebookjait, a SmartStep modelleket. A 2, illetve 2,2 GHz-es processzorral felszerelt számítógépek augusztus 7-től lesznek megrendelhetők.

[CNET] Hamarosan a Dell Computer is piacra dobja asztali Pentium 4 processzorral szerelt notebookjait, a SmartStep modelleket. A 2, illetve 2,2 GHz-es processzorral felszerelt számítógépek augusztus 7-től lesznek megrendelhetők.

A SmartStep a Dell alsó árkategóriás notebook-családja és más Dell számítógépektől eltérően fix konfigurációban kaphatók, a vásárlók nem szabhatják őket egyedi igényeikhez. A SmartStep gépek tavaly kerültek piacra Kínában, majd később az Egyesült Államokban is bevezették őket.

Az utóbbi időben számos nagy notebook-gyártó dobott piacra asztali processzorral szerelt konfigurációkat. Mivel az asztali gépekbe szánt processzorok nem rendelkeznek energiatekaréskos funkciókkal, ezen notebookok akkumulátos üzemideje lényegesen rövidebb, mint a mobil chippel szerelt notebookoké. Azonban a gyártók szerint a készülékekek 80 százalékban hálózatról használják, így az akkumulátoros üzemidőnek nincs akkora jelentősége.

Az árnak annál inkább. Mivel az asztali processzoros lényegesen olcsóbbak az azonos órajelű mobil változatoknál, a felhasználók sok száz dollárt takaríthatnak meg egy asztali gépekbe szánt Pentium 4 chippel szerelt notebook vásárlásakor. A 2,2 GHz-es Pentium 4 listaára 241 dollár, vagyis kevesebb, mint fele annyiba kerül, mint egy 2 GHz-es mobil Pentium 4 processzor.

Mivel az asztali gépekbe szánt processzorok többet fogyasztanak, a gyártóknak nagyobb és nehezebb akkumulátorral kell ellátni a gépeket és a nagyobb hőtermelés miatt a készülékek háza is nagyobb. A Dell új SmartStep modelljei 3,6-3,7 kilogrammot nyomnak.

A SmartStep 200N 2 GHz-es Pentium 4 processzorral, 15 hüvelykes XGA kijelzővel, 256 Mbyte memóriával, 30 Gbyte-os merevlemezzel és DVD-ROM meghajtóval rendelkezik. A konfiguráció ára 1499 dollár. A 2,2 GHz-es Pentium 4-gyel szerelt SmartStep 250N SXGA+ felbontású 15" kijelzővel, 40 Gbyte-os merevlemezzel és DVD-ROM/CD-RW kombó meghajtóval 1899 dollárba kerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról