Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 31. 10:33

Az IBM 3,5 milliárd dollárért felvásárolta a PricewaterhouseCoopers tanácsadó üzletágát

A világ legnagyobb informatikai vállalata, az amerikai IBM bejelentette, hogy egy 3,5 milliárd dolláros ügylet keretében megvásárolja a PricewaterhouseCoopers tanácsadó üzletágát. A vételárat az IBM készpénzben és részvényekben egyenlíti ki.

A világ legnagyobb informatikai vállalata, az amerikai IBM bejelentette, hogy egy 3,5 milliárd dolláros ügylet keretében megvásárolja a PricewaterhouseCoopers tanácsadó üzletágát. A vételárat az IBM készpénzben és részvényekben egyenlíti ki.

A két vállalat igazgatótanácsa már jóváhagyta az akvizíciót, csupán a hatóságok engedélye szükséges. Az IBM közleménye szerint az ügylet várhatóan még ebben a negyedévben lezárul.

Az IBM már korábban is igen erőteljesen jelen volt a szolgáltatások és az informatikai tanácsadás piacán. A világszerte 150 ezer alkalmazottat foglalkoztató szolgáltató részleg bevétele már meghaladja az IBM hardver- és szoftvereladásból származó bevételét. A PwC tanácsadó részlegének felvásárlásával az IBM szolgáltató részlegének látszáma várhatóan mintegy 30 ezer fővel nő majd.

Az IBM Global Services tavaly 35 milliárd dollár forgalmat ért el, a részleg bevétele az akvizíció nyomán minden bizonnyal jelentősen növekedni fog. Az IBM tervei szerint a negyedik negyedévben már komoly forgalomnövelő tényező lesz a frissen felvásárolt tanácsadó cég.

Szakértők szerint a PricewaterhouseCoopers felvásárlása nyomán az IBM olyan területeken törhet előre, ahol eddig hátrányban volt vetélytársaival szemben, ez pedig a csúcskategóriás nagyvállalati szoftverek tervezése és telepítése, az ügyfélkapcsolatok, illetve a vállalati erőforrások menedzsmentje.

A 3,5 milliárd dolláros vételárat az IBM 2,7 milliárd dollár készpénzzel, 400 millió dollár értékű kötvénnyel és 400 millió dollár értékű részvénnyel egyenlíti ki.

Szakértők szerint az IBM-PwC ügylet nagy hatással lesz a legnagyobb versenytársak -- Sun, Dell, HP, EDS -- üzletmenetére, ugyanis ezek a vállalatok az utóbbi időben szintén komoly hangsúlyt fektetnek a szolgáltatásokra és a tanácsadásra.

A PricewaterhouseCoopers tanácsadó részlegét a Hewlett-Packard 2000-ben már meg akarta vásárolni, azonban a 18 milliárd dolláros vételár hallatán a vállalat elállt a szándékától.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról