Szerző: Vörös Péter

2002. július 29. 15:20

A Nokia mobiltelefonok és a Nintendo játékkonzolok a csempészek kedvencei

Az EU pénteken közzétett adatai szerint a Nokia mobiltelefonok és a Nintendo játékkonzolok voltak azon csempészek kedvencei, akiket 2001-ben fogtak el az Európai Unióban.

Az EU pénteken közzétett adatai szerint a Nokia mobiltelefonok és a Nintendo játékkonzolok voltak azon csempészek kedvencei, akiket 2001-ben fogtak el az Európai Unióban.

A 15 EU-tagország vámhatóságai 530 ezer csempészett Nokia terméket foglaltak le 2001-ben, ez több mint ötször annyi, mint az Ericsson, Siemens és Motorola csempészáruk összesített száma.

A hamis Nintendo termékek az összes csempészett játékok 48%-át tették ki, az EU illetékesei szerint közel 750 ezer konzolról van szó. Az EU nem hozta nyilvánosságra a kategória felosztását, de egy EU képviselő megerősítette, hogy a játékkonzolok ebbe a kategóriába tartoznak. A Nintendo nagy játékkonzol-piaci riválisai közül sem a Sony, sem a Microsoft nem szerepelt jelentős tétellel ugyanezen a kategórián belül.

Alexander Wiedow, az EU vámpolitikai igazgatója elmondta, hogy a csempészek márkaválasztása mögött egyedül a profitszerzés áll. "Azt keresik, hogy melyik terméknek a legmagasabb a nyereséghányada és melyiket a legkönnyebb eladni".

Az összes lefoglalt csempészáru egyharmadát holland vámosok találták meg, a leggyakoribb gyártó országok közé pedig Kína és Thaiföld tartozik.

A vámhatóságok által lefoglalt hamis áruk teljes száma 39%-kal nőtt 2001-ben, a növekedés tízszeres volt 2000-ben.

A hamis CD-k, DVD-k és kazetták száma közel 40 millióra nőtt 2001-ben, miután kevesebb, mint 9 millió volt 2000-ben. Ezek a termékek tették ki az összes lefoglalt csempészáruk 42%-át. "Egy kiloggramm CD értéke több, mint egy kilogramm marihuánáé" -- mondta Wiedow.

Az elektronikai berendezések kategóriájában 52%-os a Nokia termékek aránya, a lefoglalt csempészáruk összes száma több mint háromszorosára nőtt ebben a kategóriában. Ugyanakkor a játék kategóriában (beleértve a Nintendo termékeket) a lefoglalt csempészáruk összes száma 77%-kal csökkent 2000-hez képest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról