Szerző: Barna József

2002. július 1. 18:57

A Xerox revideálta az utóbbi öt évre vonatkozó pénzügyi eredményeit

[Press&Inform] A Xerox bejelentette, hogy benyújtja a társaság 2001-es 10-K beszámolóját, amely tartalmazza az 1997-2000 évek átértékelt jelentéseit és a korábban jelentett 2001-es eredmények módosításait.

[Press&Inform] A Xerox bejelentette, hogy benyújtja a társaság 2001-es 10-K beszámolóját, amely tartalmazza az 1997-2000 évek átértékelt jelentéseit és a korábban jelentett 2001-es eredmények módosításait.

Az átértékelt beszámoló -- amelyet a társaság áprilisban bejelentett, az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettel (SEC) kötött rendezési megállapodása írt elő -- elsősorban a társaság Pénzügyi Számviteli Szabványok 13. sz. kimutatása szerinti lízingügyletekkel kapcsolatos könyvelésében történt változásokat tükrözi. Ennek eredményeképpen módosítások történtek a berendezésekből, szolgáltatásokból, bérbeadásból és finanszírozásból származó bevételek időzítésében és felosztásában.

Az elmúlt évek során lekönyvelt mintegy 1,9 milliárd dollár összegű bevételt forgatott vissza a vállalat és ezt a társaság jövőbeni eredményei között 2002-vel kezdődően fogja lekönyvelni. Az ügyfelekkel kötött szerződések pénzügyi értéke nem változott, és a módosításoknak nincs hatásuk a befolyt pénzösszegekre vagy a szerződés szerint esedékes összegekre.

Az 1997-2001-ig tartó időszakra a társaság 6,4 milliárd dollárt forgatott vissza a korábban nyilvántartásba vett berendezések eladásából származó bevételből, amelyet 5,1 milliárd dollár összegű bevétel ellentételez. Ezen összeget ugyanezen időszak alatt ismert el és jelentett le szolgáltatásból, bérbeadásból, kihelyezett dokumentumkezelési szolgáltatásból és finanszírozásból származó bevételekként. Az 1997-2001-es bevételek 2%-kal, 91 milliárd dollárra csökkentek.

A Xerox a berendezések eladásából származó bevételből az eredetileg vártnál nagyobb összeget forgatott vissza, mivel Latin-Amerikában megváltozott a vállalat lízingügyleteivel kapcsolatos könyvelése, a berendezés-értékesítést felváltotta a bérleti ügylet.

A bevételek újrafelosztásán kívül az átértékelt beszámoló 368 millió dollár csökkenést tartalmaz a korábbi adózás előtti bevételben. Erre bizonyos tartalékok képzésének és felszabadításának időzítése miatt volt szükség, beleértve a szerkezeti átalakítási tartalékokat, valamint az adóvisszatérítésekre vonatkozó kamatjövedelem elismerésének időzítését.

A korábban jelentett összegekhez képest az adózás előtti eredmény összesen 1,4 milliárd dollárral csökkent ezen ötéves időszakra vonatkozóan. Az alaptőke 1,3 milliárd dollárral csökkent a 2001-es év végi állapot szerint.

"A Xerox ma a társaság történetének egy nehéz fejezetét zárja le. A 2001-es 10-K beszámoló benyújtásával megoldódnak a társaság és az Egyesült Államok Tőzsdefelügyelete közötti könyvelési kérdések, és lezártuk az átértékelt beszámolót. Határozott meggyőződésünk, hogy ezzel a lépéssel biztosítva van a társaság pénzügyi jelentéseinek legmagasabb fokú feddhetetlensége" -- mondta Anne M. Mulcahy, a Xerox elnök-vezérigazgatója.

Összességében az új beszámolókban történt átértékelések csökkentik az 1997-es, 1998-as és 1999-es éves árbevételeket és adózás előtti jövedelmet, míg növelik a 2000-es és 2001-es éves árbevételeket és adózás előtti jövedelmet. A módosított beszámolók szerint a 2001-es összes bevétel 17 milliárd dollár volt, a nettó veszteség pedig 71 millió dollár, azaz részvényenként 12 cent.

A társaság szóvivője hozzáfűzte, hogy a módosított beszámolóknak nincs hatásuk a múlt héten bejelentett új hitelkeretre, azzal a kivétellel, hogy a pénzügyi megállapodásokat a Xerox aktualizálta a végleges, módosított adatoknak megfelelően.

A Xerox azt is megerősítette, hogy várhatóan július 1-jén nyújtja be 2002. első negyedéves 10-Q beszámolóját, amely már tartalmazza az április 24-én bejelentett előzetes eredményeinek helyesbítéseit is. A társaság a 2002 második negyedévére vonatkozó jövedelmeinek bejelentését július 25-ére ütemezte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról