Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 8. 11:12

A Micron továbbra sem tett le a Hynix felvásárlásáról

Steve Appleton
Steve Appleton
A Micron Technology vezérigazgatója, Steve Appleton továbbra sem tett le a komoly pénzügyi gondokkal küszködő Hynix Semiconductor felvásárlásáról. "A céljaink nem különböznek az ott dolgozók céljaitól. Az eltérések inkább vezetőségi szinten vannak. A hitelezők, a vezetők és a részvényesek érdekei eltérőek" -- mondta Appleton.

A Micron tavasszal 3,5 milliárd dolláros vételi ajánlatott tett a Hynix memóriagyártó üzletágára, azonban azt az igazgatótanács elutasította. Appleton elmondása szerint ennek ellenére nem zárható ki, hogy a jövőben a felek mégis egyezségre jussanak, bár a két vállalat a tárgyalások sikertelen befejezése óta hivatalosan nem vette fel a kapcsolatot. "Amennyiben megoldják a problémáikat, és számunkra is kedvezőnek tűnik majd az ügylet újratárgyalása, nyitottak leszünk mindenre" -- mondta a Micron vezérigazgatója. "Azonban egyelőre még megjósolni sem tudjuk, mi történik vagy mi történhet."

Mivel a memóriachipek ára a mérsékelt kereslet miatt továbbra is alacsony, a Hynixnak komoly gondot okoz a működéséhez szükséges költségek fedezése, valamint a több mint 6 milliárd dollárra rúgó adósságállomány kiegyenlítése. Emellett a vállalatnak korszerűsítenie kell gyártósorait, hogy továbbra is versenyképes maradhasson. A Hynix jelenleg a Samsung és a Micron után a harmak legnagyobb memóriagyártó vállalat.

Amint arról beszámoltunk, a június elején a Hynix hitelezői átvették a vállalat irányítását: a hitelező bankok mintegy 2,47 milliárd dollár adósságállományt cseréltek tőkerészre, ezzel a csődközeli helyzetbe jutott vállalat 80 százaléka került a kezükbe. Mivel a hitelezők annak idején a Hynix eladását szorgalmazták, könnyen elképzelhető, hogy az új vezetés ismét tárgyalásokat kezdeményez a Micronnal.

Mivel a hitelezők aligha fognak további kölcsönöket folyósítani a csődközeli helyzetben levő Hynix számára, a Micron ajánlata lehet a cég túlélésének kulcsa. "A Hynix gyakorlatilag már csődbe ment, csődben van és komoly átszervezés nélkül csődben is marad" -- mondta Appleton.

Appleton szerint a Micron története jól példázza, hogy a cég sikeresen képes lebonyolítani egy felvásárlást. 1998-ban a vállalat felvásárolta a Texas Instruments memóriagyártó üzletágát, amelyet 2000-re teljeen beolvaszott. A Hynix története ezzel egyenesen ellentétes: a cég 1999-ben -- akkor még Hyundai Electronics néven -- felvásárolta az LG memóriachip-üzletágát, azonban a két cég egyesített adósságállománya padlóra küldte a vállalatot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról