:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 15. 17:44

Közép- és Kelet-Európában az IBM a vezető szervergyártó

[Mmd] Az IDC által nemrég közzétett tanulmány ( Forecast & Analysis of the Computer Systems and Server Market in Central

[Mmd] Az IDC által nemrég közzétett tanulmány (Forecast & Analysis of the Computer Systems and Server Market in Central & Eastern Europe, 2001-2006) szerint Közép- és Kelet-Európában 2001-ben a szervereladásokból az IBM realizálta a legnagyobb árbevételt.

A világ legnagyobb információtechnológiai vállalata 26,5 százalékos részesedést ért el Közép- és Kelet-Európában. 2001 negyedik negyedévében is az IBM érte el a legnagyobb árbevételt -- piaci részesedése ebben az időszakban 29,6 százalékot tett ki.

Az IDC szerint az IBM az Intel-alapú szerverek piacán 10,9 százalékos növekedést ért el 2001-ben, túlszárnyalva ezzel a Compaq 9,7 százalékos növekedését, valamint a HP 6,3 százalékos csökkenését.

A UNIX/RISC piacon az IBM 28,3 százalékkal növelte árbevételét az IDC szerint, jelentősen megelőzve ezzel a versenytársakat. Az előző évihez viszonyítva az IBM piaci részesedése 3,3 százalékkal nőtt, az árbevétel alapján számított részesedése pedig 17,6 százalékot tett ki.

A leggyorsabb növekedés a Linux terén tapasztalható, ahol az IBM 32,2 százalékos piaci részesedésével vitathatatlan vezetőnek számít, amely főként a nagyteljesítményű Linux-fürtöknek köszönhető. A rangsort jelentősen leszakadva a Compaq 20,0, míg a HP 10,1 százalékos részesedéssel követi.

A belépő szintű szerverek kategóriájában az IBM 19,4 százalékkal növelte árbevételét, megelőzve ezzel a Compaqot (+15,6%), a HP-t (-9,2%) és a Sunt (-15,4%). Az IBM 40,3 százalékos részesedésével vezető helyen áll a középkategóriás, valamint 31,5 százalékos részesedésével a csúcskategóriás szerverek piacán is Közép- és Kelet-Európában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.