Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 2. 19:07

Másfél éve nem látott mélységben az NVIDIA-részvények árfolyama

Az NVIDIA részvényárfolyama másfél éve nem látott mélységbe zuhant, miután a befektetői tanácsadók egymás után visszaminősítették a vállalat papírjait.

Az NVIDIA részvényárfolyama másfél éve nem látott mélységbe zuhant, miután a befektetői tanácsadók egymás után visszaminősítették a vállalat papírjait.

Szakértők szerint az NVIDIA két legfontosabb problémája az erősödő konkurencia, illetve az Xbox konzol vártnál jóval gyengébb eladásai. Mint ismeretes, az Xbox grafikus processzorát és alaplapi chipkészletét is az NVIDIA szállítja a Microsoft részére.

A Ryan, Beck & Co., illetve a Thomas Weisel Partners elemzőinek egybehangzó véleménye szerint az NVIDIA kénytelen csökkenteni egyes termékeinek árait, hogy kelendőbbé tegye termékeit. A szakértők szerint azonban az Xbox gyenge piaci szereplése sokkal érzékenyebben érintheti a grafikus céget, ugyanis a vállalat forgalmának 15 százalékát adják az Xbox alkatrészei.

A Thomas Weisel Partners elemzője ezen felül az AMD gyenge szereplésével is összefüggésbe hozza az NVIDIA-val kapcsolatos aggodalmait. Ismeretes, hogy az NVIDIA alaplapi chipkészletei AMD processzorokat támogatnak. A Prudential Securities szintén visszaminősítette az NVIDIA részvényeit, tekintettel az őszi termékbejelentésekkel kapcsolatos bizonytalan várakozásra.

Az NVIDIA papírjai jelenleg 16,46 dolláron cserélnek gazdát. A cég részvényárfolyama az idei évben 75 százalékot esett. Tavaly az NVIDIA-papírok értéke 300 százalékot emelkedett, így a cég a Standard & Poor's 500 indexben szereplők legjobbika lett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról