Szerző: Vörös Péter

2002. július 6. 16:27

Csökken a dot-com cégek megszűnési üteme az USA-ban

[Wall Street Journal] A Webmergers.com legfrissebb jelentése szerint az idei év első felében 73%-kal csökkent a dot-com cégek megszűnésének ill. csődbemenésének száma az előző év hasonló időszakához képest, ez arra utalhat, hogy talán kezd véget érni az internet szektor korábban mélyrepülésszerű visszaesése.

[Wall Street Journal] A Webmergers.com legfrissebb jelentése szerint az idei év első felében 73%-kal csökkent a dot-com cégek megszűnésének ill. csődbemenésének száma az előző év hasonló időszakához képest, ez arra utalhat, hogy talán kezd véget érni az internet szektor korábban mélyrepülésszerű visszaesése.

Legalább 93 internetes vállalat szűnt meg vagy kért csődvédelmet az első félévben, szemben a tavalyi év hasonló időszakával, amikor 345 ilyen eset történt meg, közölte a San Francisco-i piackutató vállalat.

Júniusban 13 dot-com cég szűnt meg, ez volt egymás után a hatodik olyan hónap, amikor a cégmegszűnések száma kevesebb volt, mint 20. Ez jelentős különbség ahhoz képest, hogy a január előtti 16 hónapos időszakban az "áldozatok" száma havonta 44 volt.

A Webmergers.com adatai szerint 2000 januárja (az internet boom csúcsa) óta legalább 862 dot-com cég ment tönkre.

Az internet vállalati csődbemenések zömét eddig az e-kereskedelmi ill. tartalomszolgáltató cégek adták, ezek közül sok olyan business-to-consumer (B2C, vállalat-fogyasztó) cég volt, amely az internet visszaesés első hullámában vált gyors áldozatul.

A 862 bezárás közül 368 (43%) volt e-kereskedelmi vállalat, míg a tartalomszolgáltató cégek száma 217 (25%) volt. Ezeket követték az infrastruktúra cégek (16%), az internet hozzáférést nyújtó vállalatok (10%) és a professzionális szolgáltatásokat nyújtó cégek (6%).

Az elmúlt két hónapban a legtöbb cégbezárás az internetes tartalomszolgáltató vállalatok között volt, ezeket követik az infrastruktúra cégek, az ISP-k, valamint más dial-up ill. broadband internet hozzáférést nyújtó szolgáltatók.

A cégek eltűnésével párhuzamosan sokan szeretnék elfelejteni a dot-com őrület túlkapásait, amikor a frissen induló cégeknek gyakran nem volt más kiindulási anyaga, mint egy formás PowerPoint prezentáció -- ennek ellenére dollármilliókat tudtak összegyűjteni a befektetőktől azelőtt, hogy tönkrementek volna.

A Webmergers.com ezzel együtt úgy találja, hogy többen érdekeltek abban, hogy visszaemlékezzenek az ilyesfajta túlkapásokra.

A piackutató cég valamint a University of Maryland egyetem Robert H. Smith School of Business kara a múlt héten elindított egy online archívumot, amelynek célja az, hogy állandó nyilvántartást vezessenek a dot-com korszakról.

A Web-oldal (www.businessplanarchive.org) arra bátorítja a korábbi internetes cégvezetőket, alkalmazottakat és befektetőket, hogy e-mail-eket és más anyagokat küldjenek mind csődbement, mind sikeres dot-com cégektől.

Eddig több, mint 400-an regisztráltak a Web-helyen és a kutatóknak több száz üzleti tervet ígértek, közölte Tim Miller, a Webmergers elnöke. Egy esetben egy keleti parton lévő vállalkozásitőke-befektető már éppen arra készült, hogy megsemmisítsen 1500 dot-com üzleti tervet, majd felhívta a kutatókat és felajánlotta azt, hogy elküldi az anyagokat a Business Plan Archive részére, közölte Miller.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról