Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 22. 10:42

A Dataquest csökkentette PC-forgalmi előrejelzését

A Dataquest piackutató intézet csökkentette a idei PC-eladásokra vonatkozó előrejelzését.

A Dataquest piackutató intézet csökkentette a idei PC-eladásokra vonatkozó előrejelzését.

"Az eladott PC-k száma 2-4 százalékkal lesz magasabb, mint tavaly, szemben a korábbi 5 százalékos előrejelzésünkkel" -- mondta Charles Smulders elemző. "A bizonytalan gazdasági környezet miatt továbbra is alacsony a fogyasztói bizalom, amelyet az Egyesült Államokban tovább rontottak az Enron és a WorldCom könyvelésével kapcsolatos botrányok."

Az első negyedévben az iparág szereplői magabiztosan állították, hogy a piac túl van a mélyponton, azonban a második negyedévben meglepetésre 0,6 százalékkal csökkentek a PC-eladások -- állítja előzetesen becsült adatok alapjá a Dataquest. A második negyedévben világszerte 29,9 millió PC talált gazdára, ebből 10,6 milliót az Egyesült Államokban értékesítettek. Az amerikai PC-piac a tavalyi második negyedévhez képest 8,5 százalékkal csökkent.

Ugyanakkor az International Data Corp. elemzőcég továbbra is fenntartja a 2002-re vonatkozó előrejelzéseit. Az IDC adatai szerint a második negyedévben 31,1 millió PC-t adtak el, amely 0,5 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

Bár az előző két negyedévben valóban érezni lehetett a fellendülés jeleit, a megelőző évhez viszonyítva a PC-eladások az elmúlt öt negyedév során mindig csökkentek. Az IDC előrejelzése szerint a második negyedévben a PC-eladásoknak 1,3 százalékkal növekednie kellett volna, ehelyett 0,5 százalékkal csökkentek. Az első negyedévhez képest a leszállított gépek száma 7,8 százalékkal csökkent, míg az elemzők 6,2 százalékos csökkenést jósoltak.

Amennyiben a tanév kezdete és az ünnepi szezon beváltja a hozzá fűzött reményeket, az IDC előrejelzése -- amely szerint a PC-piac egy számjegyű százalékos növekedést produkál -- akár még igaz is lehet. Az elemzőcég azonban főként a negyedik negyedévvel kapcsolatban óvatos, kiemelve, hogy a törékeny gazdasági és politikai helyzet miatt szinte bármi elképzelhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról