Szerző: Barna József

2002. július 3. 15:37

A KPNQwest megkezdte az Ebone hálózat lekapcsolását

[WSJ] A csődbe jutott holland adatszolgáltató KPNQwest tegnap este megkezdte az Ebone hálózat lekapcsolását, miután az annak értékesítéséről folytatott tárgyalások eredménytelenül értek véget. A cég saját, az Ebone-tól részben független hálózata jelenleg még üzemel, de szakemberek szerint a leállás hatásai már most is érezhetőek.

[WSJ] A csődbe jutott holland adatszolgáltató KPNQwest tegnap este megkezdte az Ebone hálózat lekapcsolását, miután az annak értékesítéséről folytatott tárgyalások eredménytelenül értek véget. A cég saját, az Ebone-tól részben független hálózata jelenleg még üzemel, de szakemberek szerint a leállás hatásai már most is érezhetőek.

Az Ebone az idén márciusban létrejött új hálózat európai gerince volt: míg a Qwest hálózata elsősorban az Egyesült Államokon belül, a KPNQwest pedig Európa nyugati felén kötötte össze a városokat (a KPN-hálózat Prágától nyugatra húzódott), az Ebone Bukarestet és Moszkvát is összekötötte New Yorkkal. Így lett a két hálózatból egy világszövedék. Korábban az Ebone hálózatán bonyolódott az európai internetforgalom 25 százaléka, nemrég ez integrálódott a KPNQwest-gerincbe, s a kettő együtt adta az európai forgalom 40 százalékának az infrastruktúrát.

Graham Kinsey, az Ebone egyik mérnöke úgy véli, hogy a hálózat lekapcsolásával jelentős fennakadás várható az európai internetforgalomban, és várhatóan több ezer vállalat marad ideiglenesen internet-hozzáférés nélkül. A KPNQwest 25 000 kilométeres hálózata révén 18 ország vállalatainak nyújt internetszolgáltatást, míg európai, ázsiai és egyesült államokbeli vállalati ügyfeleinek száma eléri a 100 000-et. Ezek között megtalálható a Nokia, a Verizon Communications, a Dell Computer Europe és a Microsoft is.

Egyelőre megbecsülni is nehéz, hogy mi fog történni a hálózat teljes lekapcsolása után. Elemzők szerint a hálózatváltásra kényszerülő vállalati ügyfelek néhány naptól néhány hónapig terjedő kiesésre számíthatnak a szükséges szolgáltatások komplexitásától és az alternatív hálózat elérhetőségétől függően. Ugyanakkor a multinacionális vállalatok éppen a hálózati kimaradások eshetőségére felkészülve általában több hálózatra támaszkodnak. Így elsősorban a kizárólagos KPNQwest-ügyfeleket érintheti legérzékenyebben a várható leállás. Azonban az első aggasztó hírek nyilvánosságra kerülése után a legtöbb ügyfél megkezdte alternatív szolgáltatók keresését.

A holland távközlési cég május végén ment csődbe, miután a teljes igazgatótanács -- beleértve az alapító és főrészvényes KPN NV és Qwest képviselőit is -- lemondott. A lépés nyomán a hitelező bankok befagyasztották a hitelkereteket, beleértve a hálózat működtetéséhez szükséges összegeket is, amely becslések szerint napi 1 millió dollár.

A KPNQwestet 1999-ben alapította a Royal KPN NV, Hollandia korábbi telefonmonopóliuma és a Denver (Colorado) központú Qwest Communications International. 1999 novemberében a cég 44 millió részvényt adott el befektetőknek -- darabját 20 euróért. A befektetők akkoriban még bíztak abban, hogy a növekvő internetfelhasználás növelni fogja a keresletet az üvegszálas telekommunikáció iránt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról