Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 8. 11:36

Elnöki kitüntetésben részesül Gordon Moore, az Intel társalapítója

Gordon Moore
Gordon Moore
George Bush, az Egyesült Államok elnöke holnap a Fehér Házban a polgári személyek által elnyerhető legmagasabb kitüntetést adományozza Gordon Moore-nak, az Intel társalapítójának. Az Elnöki Szabadság Érdemérmet látványos ceremónia kíséretében tizenkét amerikai kapja meg.

Gordon Moore-t nemcsak mint az Intel társalapítóját ismeri a számítástechnikai világ, hanem az általa felállított és róla elnevezett törvényről is. A Moore-törvény -- amely Gordon Moore elmondása alapján megfigyelésen alapul és teljesen ad hoc keletkezett -- kimondja, hogy egy chipen található tranzisztorok száma 18 havonta megduplázódik. A törvényt Moore 1965-ben fogalmata meg és szakértők szerint az évtized végéig még bizonyosan érvényes marad.

Gordon Moore 1968-ban alapította az Intelt, ahol alelnöki tisztséget töltött be. 1975-ben megválasztották elnök-vezérigazgatóvá, 1979-ben pedig az igazgatótanács elnökévé. 1987-ben a vezérigazgatói posztot Andy Grove-nak adta át, de 1997-es nyugdíjba vonulásáig az igazgatótanács elnöke maradt.

Moore nemcsak tudományos és gazdasági eredményeiért, hanem társadalmi aktivitásáért is kapja a kitüntetést. Mint ismeretes, a 2000-ben alapított Gordon és Betty Moore alapítvány több milliárd dollárral támogat oktatással, környezetvédelemmel és tudmányos kutatással kapcsolatos projekteket.

Moore mellett szintén Elnöki Szabadság Érdemérmet kap Hank Aaron baseball-játékos, Bill Cosby humorista, Placido Domingo operaénekes, Ptere Drucker közgazdász, Nelson Mandela, Nancy Reagan, Fred Rogers gyerekműsor-vezető, Katherine Graham újságító, valamint Irving Kristol és A. M. Rosenthal író.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról