Szerző: Barna József

2002. július 12. 11:45

A Juniper csökkenő forgalom mellett szerény nyereségről számolt be

[WSJ] A hálózati berendezéseket gyártó Juniper Networks a héten hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A cég szerény nyereséget realizált, miközben a forgalom a telekommunikációs szektort sújtó visszaesés következtében tovább csökkent.

[WSJ] A hálózati berendezéseket gyártó Juniper Networks a héten hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A cég szerény nyereséget realizált, miközben a forgalom a telekommunikációs szektort sújtó visszaesés következtében tovább csökkent.

A sunnyvale-i központú cég 6,2 millió dolláros, részvényenként 2 centes nettó nyereséget ért el a negyedév során. Az egy évvel ezelőtti hasonló időszakban a cég vesztesége 37,1 millió dollár, részvényeként 12 cent volt. Ugyanakkor a Juniper forgalma 42%-kal 117 millió dollárra esett vissza a tavalyi év hasonló időszakának 202,2 millió dollárjáról.

Amint ismert, a hálózatiberendezés-gyártók jelenleg nehéz időket élnek át, mivel a távközlési vállalatok és a szolgáltatók már több mint egy éve csökkentik vagy visszatartják megrendeléseiket. Ezek az ügyfelek maguk is jelentős berendezéskészletekkel rendelkeznek, érinti őket a lassú gazdaság, és sok esetben pénzügyi nehézségekkel is küzdenek.

A Juniper ügyfelei közül az egyik nehéz helyzetben lévő cég éppen az a WorldCom, melynek számviteli visszaéléseire nemrégiben derült fény. A WorldCom az elmúlt negyedévben 10 millió dollárról 5 millió dollárra csökkentette megrendeléseit a Junipertől. Azonban a Juniper vezetői elmondták, hogy a WorldComtól származó bevételek könyvelését elhalasztják addig, amíg a cég ellen indított vizsgálatot véget nem érnek.

A cég egyben azt is bejelentette, hogy az Unisphere Networks felvásárlásának befejeztével alkalmazottainak 10%-ától, körülbelül 200 embertől kíván megválni. A Juniper 585 millió dollárnyi készpénzért és részvényért vásárolta fel a Unisphere-t. A két cég összesített eredménye a jelenlegi negyedévtől kezdve kerül elszámolásra.

A Juniper vezetői úgy nyilatkoztak, hogy a nehéz iparági atmoszféra ellenére a cég eredményei stabilizálódni látszanak, hiszen az első negyedév 122,2 millió dolláros forgalma is csupán enyhén volt magasabb a második negyedéves adatoknál. Scott Kriens elnök és elnök-vezérigazgató egy interjúban korábban úgy nyilatkozott, hogy cége bevételei a jövőben egy szélesebb körű ügyfélbázistól származnak majd. Mint hozzátette, noha a Juniper továbbra is a telekommunikációs szektorra koncentrál, immár 45 országra kiterjedő ügyfélköre van, és olyan fejlődő piaci szegmensek számára is kínál termékeket, mint amilyen kábeles vagy vezeték nélküli kommunikáció.

Ugyanakkor elemzők szkeptikusak a cég magára találásának esélyeivel kapcsolatban, elsősorban a legnagyobb rivális Cisco Systems agresszív versenystratégiája miatt. Sokan úgy látják, a Juniper rövid távon aligha ígér meglepetéseket.

A cég részvényei tegnap 1,55%-kal magasabban, 7,22 dolláron zárták a kereskedést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról