Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 18. 15:40

Együttműködés a Magyar Tudományos Akadémia és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium között

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia együttműködést kezdett, melyben kiemelt szerepet vállal a Magyar Tudományos Akadémia az Információs Társadalom stratégiájának és programjainak kialakításában, valamint a kutatási programokban. Együttműködik a két intézmény a Nemzeti Információs Infrastruktúra Programban is, melyet az Informatikai Minisztérium az Oktatási Minisztériummal közösen gondoz.

A megbeszélés keretében a minisztérium tájékoztatta az Akadémiát az Informatikai és Hírközlési Minisztérium feladatairól és várható forrásairól. A kormány és a Magyar Tudományos Akadémia között létesítendő hároméves keretmegállapodáson belül az IHM részletes megállapodást tervez az Akadémiával.

A megbeszéléseken kiemelt helyet kapott az Információs Társadalommal kapcsolatos felelősség is, mivel a minisztérium számít az Akadémia tudományos hátterére, intézmény-hálózatának szaktudására. Szükségesnek tartja továbbá az MTA részvételét a stratégia és a programok kialakításában, véleményezésében. A minisztérium számít az MTA az Információs Társadalommal kapcsolatos kutatási programokban való részvételére -- a társadalomtudományok, e-gazdaság, informatikai kutatás, nagysebességű hálózati kutatások -- kiemelt EU témaként a grid technológia és az informatikai biztonság területén.

A két intézmény együttműködik a Nemzeti Információs Infrastruktúra Programban is, melyet a minisztérium az Oktatási Minisztériummal közösen gondoz. A minisztérium a program fejlesztési forrásaihoz oly módon kíván hozzájárulni, hogy a kutatók, oktatók és közgyűjteményi dolgozók számára a világszínvonalú Internet szolgáltatást biztosítja. Az új működési mechanizmuson belül nagyobb szerepet szán az Akadémiának, hiszen az MTA alapítóként folyamatos szellemi hozzájárulást biztosít a NIIF programnak.

Szó esett továbbá az űrkutatással kapcsolatos kérdésekről, valamint egy a kutatási eredmények bemutatására szolgáló portál létrehozásáról is. Számos kezdeményezés indul digitális tartalomfejlesztési programok indításával kapcsolatban is (pl. digitális enciklopédia készítése stb.).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról