Szerző: Barna József

2002. július 24. 15:54

Növelte nyereségét az STMicroelectronics

Pasquale Pistorio
Pasquale Pistorio
vezérigazgató
[SBN, WSJ, Bloomberg] Európa legnagyobb félvezetőgyártó cége, az STMicroelectronics tegnap hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A cég a korábbi negyedévhez képest jelentősen növelte mind árbevételét, mind pedig nyereségét, ugyanakkor jelezte, csökkenti tőkeberuházási költségvetését és felgyorsítja a termelés egy részének kihelyezését szerződéses félvezetőgyártó partnereihez.

A genfi központú cég 1,53 milliárd dolláros forgalmat ért el a második negyedév során, ami 13%-kal múlja felül az első negyedéves 1,36 milliárd dolláros értéket, míg alig marad alatta a tavalyi év hasonló időszakában elért 1,59 milliárd dolláros forgalomnak.

Az ST nettó nyeresége 104,7 millió dollárt, részvényenként 12 centet tett ki, míg a tavalyi év hasonló időszakában a cég a raktárkészletekkel és átszervezésekkel kapcsolatos költségeket is számítva 164,5 millió dolláros, részvényenként 18 centes veszteségről volt kénytelen beszámolni. 2002 első negyedévében a cég 32,9 millió dolláros, részvényenként 4 centes profitot realizált. A bruttó haszonrés az első negyedéves 33,4%-os szintről 37,6%-ra emelkedett.

Pasquale Pistorio elnök vezérigazgató az eredmények kapcsán megjegyezte: "A vállalat bevételeinek 13%-os növekedése, melynek révén megközelítettük a tavalyi második negyedéves szintet, elsősorban a nagyobb forgalmazott darabszámnak volt köszönhető, hiszen a legtöbb termék ára továbbra is igen nyomott maradt. [...] Cégünk gyárainak kihasználtsági foka a második negyedév során elérte a 80%-ot, míg a legtöbb korszerű üzemünk optimális kihasználtsággal működött."

Pistorio azonban azt is közölte, hogy a jelenlegi bizonytalan gazdasági és iparági környezetben a cég a versenyképesség megtartása érdekében 1,2 milliárd dollárról 1 milliárd dollárra csökkenti az ez évre előirányzott tőkeberuházási keretet, miközben a közeljövőben az árbevétel enyhe emelkedésére számít. Egyben az ST felgyorsítja a szerződéses félvezetőgyártó partnereivel kötött outsourcing-megállapodásokat, hogy a darabszám tekintetében megnövekedett keresletet ki tudja elégíteni. A cégnek számos szerződéses partnere van, melyek között kiemelt szerepet tölt be a két legnagyobb tajvani gyártó, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) és a United Microelectronics Corp. (UMC).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról