:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 25. 11:50

A világ 10 legnagyobb félvezetőgyártója

Az IC Insights által nyilvánosságra hozott, a világ legnagyobb félvezetőgyártóit felsoroló listán hatalmasat ugrott előre az Infineon, a Samsung és a TSMC, miközben a japán vállalatok hátrébb kerültek a rangsorban.

Az IC Insights által nyilvánosságra hozott, a világ legnagyobb félvezetőgyártóit felsoroló listán hatalmasat ugrott előre az Infineon, a Samsung és a TSMC, miközben a japán vállalatok hátrébb kerültek a rangsorban.

A 2002. első féléves forgalmi adatok alapján összeállított listát természetesen az Intel vezeti, a világ legnagyobb félvezetőgyártójának forgalma 11,8 milliárd dollár volt, 1 százalékkal több, mint a tavalyi év első félévében. Hatalmasat lépett előre a koreai Samsung, amely az ötödik helyről a második helyre került: a cég 3,885 milliárdos bevétele 7 százalékkal haladta meg a tavalyi első féléves szintet.

A gyártók forgalma 2002 első félévében (milliárd dollár)

A harmadik helyen továbbra is az amerikai Texas Instruments áll, annak ellenére, hogy a vállalat forgalma a tavalyi első félévhez képest 14 százalékkal 3,282 milliárd dollárra esett visssza. A negyedik helyen sem történt változás, bár az STMicroelectronics 2,885 milliárdos bevétele 18 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Nagyot esett vissza a japán Toshiba, a tavalyi ezüstérmes az idei első félévben csupán az ötödik legnagyobb félvezetőgyártó volt. A cég bevétele 29 százalékot csökkent, így 2,875 milliárd dollárt tett ki. Az Infineon a kilencedik helyről a hatodikra lépett előre, a német vállalat bevétele 2,503 milliárd dollár volt, amely 5 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év első féléves szintjénél.

A hatodikról a hetedik helyre csúszott vissza a japán NEC: a vállalat forgalma 25 százalékot csökkent és 2,435 milliárd dollárt tett ki. A tavalyi hetedik helyezett amerikai Motorola a nyolcadik helyen zárta az első félévet, a cég forgalma 16 százalékot esett vissza, így 2,309 milliárd dollár volt.

A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a tajvani TSMC először került fel a legnagyobb tíz vállalat listájára. A tavalyi évben a TSMC még csak a 15. helyet foglalta el a rangsorban, az idei év első félévére azonban a vállalat 15 százalékkal növelte forgalmát, a 2,303 milliárd dolláros bevétel a kilencedik helyre volt elég. A holland Philips maradt a tizedik helyen, a cég forgalma 16 százalékot csökkent és 2,153 milliárd dollárt tett ki.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.