:

Szerző: Vörös Péter

2002. július 7. 21:47

A HP az egyesülés után is megőrzi az OEM gyártókkal való kapcsolatokat

[Wall Street Journal] Az újonnan egyesült Hewlett-Packard és Compaq a világ második legnagyobb számítógépgyártó cége, ez azt is jelenti, hogy a vállalat rendkívüli vásárlóerővel rendelkezik. Azonban ahelyett, hogy jelentősen csökkentené ázsiai beszállítóinak számát az outsourcing tevékenység konszolidálásához (amint arra sok elemző számított), az új cég azt tervezi, hogy fenntartja kapcsolatait mindkét cég gyártópartnereivel.

[Wall Street Journal] Az újonnan egyesült Hewlett-Packard és Compaq a világ második legnagyobb számítógépgyártó cége, ez azt is jelenti, hogy a vállalat rendkívüli vásárlóerővel rendelkezik. Azonban ahelyett, hogy jelentősen csökkentené ázsiai beszállítóinak számát az outsourcing tevékenység konszolidálásához (amint arra sok elemző számított), az új cég azt tervezi, hogy fenntartja kapcsolatait mindkét cég gyártópartnereivel.

Ezzel együtt azok a tajvani gyártók, amelyek ezt úgy értelmezik, hogy sikerült túlélni a nehezét, valószínűleg tévednek. Az új HP egyebek között azért is tartja fenn a gyártók hosszú listáját, hogy a beszállítókat egymással versenyeztesse. Ettől a stratégiától azt várja a Hewlett-Packard, hogy az egyesülés utáni költségmegtakarítás eléri a 2,5 milliárd dollárt évenként.

Az ázsiai (főként tajvani és dél-koreai) beszállítók számára ez azt jelenti, hogy csökkenteni kell az árakat és a haszonréseket. Tony Tseng, a Merrill Lynch egyik elemzője szerint a HP megrendelésekből származó haszonrés várhatóan alacsonyabb lesz, mint korábban és alacsonyabb, mint más megrendeléseknél.

Ennek pedig komoly kihatása lehet Tajvan gazdaságának egészére. Tavaly a HP és a Compaq együttesen kb. 14,5 milliárd dollár értékű számítógépet és számítógéppel kapcsolatos termékeket vásárolt tajvani gyártóktól, ami azt jelenti, hogy a szigetország 123 milliárd dolláros teljes exportjának több mint 10%-át tette ki a két egyesült cég.

Az elemzők szerint az is várható, hogy a HP jelenlegi listáján szereplő tajvani notebookgyártóknak is erőteljesen kell versenyezniük a jövőbeni megrendelésekért. "Minden új fejlesztési programmal kapcsolatban meglehetősen szigorú kiválasztási eljárást fogunk alkalmazni" -- közölte Alex Gruzen, a HP alelnöke és a cég notebook üzletágának igazgatója. "Természetesen minden résztvevőnek egyenlő esélye lesz a megrendelések elnyerésére."

A tajvani gyártók az idén várhatóan a világ notebooktermelésének 60%-át fogják adni. A cégek a tavalyi évet elég gyenge eredményekkel zárták, mivel erősen csökkent a megrendelések értéke az alacsonyabb árak miatt.

A nagyobb vállalatok, mint a Quanta Computer Inc. és a Compal Electronics Inc. (Tajvan két legnagyobb laptopgyártója) továbbra is számíthatnak az olyan nagy notebookgyártók megrendeléseire, mint a Dell és a Toshiba, ez pedig némileg pótolhatja a HP megrendelések esetleges csökkenését.

Azonban több kis gyártó számára életbe vágóak a Hewlett-Packard megrendelések. A Compaq két fő beszállítója, az Arima Computer Corp. és az Inventec Corp. számára e megrendelések jelentik a forgalom legnagyobb részét. Az elemzők szerint a dél-koreai LG Electronics Inc. is várhatóan a HP beszállítói listáján marad.

A többi termékre (pl. asztali PC-kre és alaplapokra) még hosszabb az ázsiai beszállítók listája: a Hon Hai Precision Industry Co., Tajvan legnagyobb magánkézben lévő gyártója, valamint olyan PC-gyártók, mint a First International Computer Inc. (FIC), a Mitac International Corp. és a Tatung Co.

A legtöbb PC-gyártóhoz hasonlóan a HP egyes alkatrészeket közvetlenül a gyártóktól vásárol. Ez egyben azt is jelenti, hogy a cég az egyik legfontosabb ügyfél az olyan memóriagyártó vállalatok számára, mint a dél-koreai Samsung Electronics és Hynix Semiconductor.

Az elemzők szerint a HP a megnőtt vásárlóerejét többek között arra is fogja használni, hogy az alkatrész beszállítókat is versenyeztesse egymással. Gruzen megjegyezte, hogy a cég notebook számítógépeiben egyaránt lesznek Intel és AMD processzorok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.