:

Szerző: Vörös Péter

2002. július 8. 18:00

Az eBay 1,5 milliárd dollárért megvásárolja az online fizetésekkel foglalkozó PayPalt

[CNET] Az eBay aukciós óriásvállalat 1,5 milliárd dollárért megveszi az online fizetési szolgáltatásokkal foglalkozó PayPalt, közölte a két cég hétfőn. A PayPal továbbra is saját márkaneve alatt fogja kínálni szolgáltatásait, közölte az eBay. A PayPal részvényeit az idén vezették be a tőzsdére.

[CNET] Az eBay aukciós óriásvállalat 1,5 milliárd dollárért megveszi az online fizetési szolgáltatásokkal foglalkozó PayPalt, közölte a két cég hétfőn. A PayPal továbbra is saját márkaneve alatt fogja kínálni szolgáltatásait, közölte az eBay. A PayPal részvényeit az idén vezették be a tőzsdére.

A PayPal főként azon szolgáltatásairól ismert, amelyek révén a felhasználók az interneten keresztül fizetéseket teljesíthetnek és fogadhatnak el hitelkártya felhasználása nélkül. A cég forgalmának túlnyomó részét az eBay aukciók adják. Az eBay jelenleg is nyújt ilyen szolgáltatást (eBay Payments by Billpoint), ezt az ügylet lezárultával le fogja állítani a vállalat.

Az elemzők már régóta várnak arra, hogy valamiféle ügylet létrejön a két cég között. Az eBay hétfőn kijelentette: "a két hálózat összekötése mindkét platformot növelni fogja, míg a működtetési költségek minimalizálhatók. Mindkét vállalat értéke növekedni fog az akvizíció révén, mivel lehetővé válik a piaci pozíciók erősítése és a hatékonyság növelése."

"Az eBay és a PayPal egyaránt igen jelentős felhasználói hálózatokat alakítottak ki az interneten" -- mondta Peter Thiel, a PayPal elnök-vezérigazgatója. "Az ügylet szépsége éppen abban rejlik, hogy lehetővé teszi azt, hogy a közösségeinknek új eszközöket kínáljunk és még rugalmasabbá tehessük szolgáltatásainkat. Szolgáltatásaink integrálása egyaránt jelent lényeges előrelépést jelenlegi és jövőbeni online ügyfeleinknek."

A PayPal éppen akkor lett először nyereséges üzemi szinten, mielőtt a tőzsdére bevezették, júniusban pedig a cég közölte, hogy a második negyedéves forgalom várhatóan 53-54 millió dollár között lesz, míg a pro forma nyereség részvényenként 8-9 cent között várható.

A PayPallel kapcsolatban felmerültek azonban problémák is: néhány állam kezdi úgy vélni, hogy a cég üzletvitele illegális banki vagy pénzátutalási szolgáltatásnak minősül. Ezenkívül a PayPallel szemben több magánper is folyamatban van, amelyeket olyan ügyfelek kezdeményeztek, akik szerint a cég illegálisan befagyasztotta számláikat.

Az ügylet értelmében a PayPal részvényesei 0,39 eBay részvényt kapnak minden egyes PayPal részvényért. Ez azt jelenti, hogy a PayPal részvények értéke 23,61 dollár (figyelembe véve az eBay pénteki záróértékét), ami 15%-os prémium a PayPal pénteki záróértékéhez képest.

Az eBay hétfőn emellett közölte a második negyedévre vonatkozó előzetes eredményeit is: a cég e szerint 54,3 millió dollár (részvényenként 19 cent) nyereséget ért el, míg a forgalom 266 millió dollár volt. A First Call által reprezentált elemzők arra számítottak, hogy a cég részvényenként 17 centes profitot és 264 millió dolláros forgalmat ér el.

Az eBay közölte, hogy különösen jól szerepel az amerikai aukciós üzletág, amely 48%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. A nemzetközi eladások pedig 148%-kal (!!) nőttek a 2001-es év második negyedévéhez viszonyítva.

Az eBay július 18-án fogja közzétenni végleges második negyedéves eredményeit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.