Szerző: Vörös Péter

2002. június 29. 14:28

Várhatóan az FIC lesz az új Hewlett-Packard PC-beszállítója

[AsiaBizTech] A Compaqkal egyesült Hewlett-Packard asztali PC-beszerzési politikájával kapcsolatban újabb hírek láttak napvilágot. Számos tajvani gyártó véli úgy, hogy a HP végül amellett döntött, hogy három asztali PC termékcsaládot (Presario, Pavilion, EVO) fog gyártani.

[AsiaBizTech] A Compaqkal egyesült Hewlett-Packard asztali PC-beszerzési politikájával kapcsolatban újabb hírek láttak napvilágot. Számos tajvani gyártó véli úgy, hogy a HP végül amellett döntött, hogy három asztali PC termékcsaládot (Presario, Pavilion, EVO) fog gyártani.

Az elemzők várakozásai szerint a legnagyobb győztes a tajvani First International Computer Inc. (FIC) lesz, ez a cég várhatóan a HP asztali PC megrendeléseinek kb. a felét fogja elnyerni. A források úgy vélik, hogy az FIC outsourcing termékek közé az alaplapok és más alkatrészek tartoznak, míg a PC-k összeszerelését várhatóan a Hon Hai Precision Industrial Co., Ltd. fogja végezni.

Emellett több más tajvani IT hardvergyártó, így az Asustek Computer Inc. és a Tatung Corp., valamint a dél-koreai Trigem Computer Inc. is fog asztali PC-alkatrészeket szállítani a Hewlett-Packardnak.

A HP hordozhatószámítógép-megrendeléseivel kapcsolatban az elemzők úgy vélik, hogy a cég termékbeszerzéseiért felelős felsővezetője júliusban utazik Tajvanba, így várhatóan akkor derülnek ki a megrendelésekkel kapcsolatos részletek.

Az új Hewlett-Packard úgy döntött, hogy ún. "one-stop shopping" (egy megállós bevásárlás) beszerzési politikát folytat, azaz a lehető legkevesebb beszállítót fogják alkalmazni, ettől reméli az IT-óriás, hogy nő a hatékonyság és csökkennek a beszerzési költségek.

A tajvani gazdasági minisztérium illetékesei szerint a HP az idén várhatóan 15 milliárd $-nyi IT terméket vásárol Tajvanban -- ez a számadat a Compaq és a HP tavalyi beszerzésein (9 ill. 5,5 milliárd $) alapul.

A HP új beszerzési politikájának lényege az, hogy egy olyan tajvani IT céget bíznak meg elsődlegesen a beszállítással, amely a terméktervezéstől kezdve az alkatrész-szállításig minden folyamattal egyaránt foglalkozik.

Az ipari források arról is beszámoltak, hogy az elmúlt hetekben a HP széleskörű, intenzív tárgyalásokat folytatott a potenciális tajvani beszállítókkal. E megbeszélésekből az FIC került ki győztesként, mivel ez a cég képes vertikálisan integrált alapon PC termékeket szállítani, versenyképes árakon. Az FIC egyébként már korábban is a HP és a Compaq egyik legfőbb beszállítója volt.

Az értesülések szerint az új HP közel 4 millió asztali PC-t fog rendelni évente.

Az ipari források arról is beszámoltak, hogy az FIC várhatóan együtt fog működni a HP-vel a jövőbeni asztali PC-k specifikációinak meghatározásában.

A tajvani cégek azt is megjegyezték, hogy a HP jelentősen agresszívabb árazási politikát követ a beszállítókkal, a korábbi negyedévenkénti árcsökkentésekkel szemben immár havonkénti korrekciót kérve, ez jelentősen csökkenti a beszállítók haszonrését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.