:

Szerző: Vörös Péter

2002. június 10. 07:33

Elemzők szerint a Nokia kedden forgalomfigyelmeztetést tesz közzé

[CNET, Reuters] Egyes elemzők arra számítanak, hogy a Nokia kedden újra le fogja hangolni a befektetőket: a várakozások szerint a finn óriáscég be fogja jelenteni, hogy a második negyedéves nyereség-célkitűzéseket ugyan sikerül elérni, de a forgalom a vártnál alacsonyabb lesz. A vállalat részvényárfolyama az idén felére esett vissza.

[CNET, Reuters] Egyes elemzők arra számítanak, hogy a Nokia kedden újra le fogja hangolni a befektetőket: a várakozások szerint a finn óriáscég be fogja jelenteni, hogy a második negyedéves nyereség-célkitűzéseket ugyan sikerül elérni, de a forgalom a vártnál alacsonyabb lesz. A vállalat részvényárfolyama az idén felére esett vissza.

Június 11-én teszi közzé a Nokia a negyedév közepén esedékes jelentést, amelyet nagy figyelemmel fognak kísérni a szakértők és a befektetők, mivel a súlyos gondokkal küszködő ipar kétségbeesetten vár bármiféle pozitív hírt, főleg azután, hogy a múlt héten az Intel és az Ericsson is rossz hírekkel szolgált a közeljövő kilátásaival kapcsolatban.

Stuart Jeffrey, a Lehman Brothers egyik elemzője szerint a Nokia forgalomkilátásai várhatóan valamelyest csökkennek. "Várakozásaink szerint a cég megerősíti a nyereség-célkitűzéseket, de ki fogják emelni azt, hogy a piaci körülmények kemények maradnak" -- mondta Jeffrey.

Az elemzők nem értenek egymással egyet azt illetően, hogy e forgatókönyv esetén vajon jelentősen visszaesik-e a cég részvényárfolyama, mivel a befektetők érzelmei túlságosan instabilak.

A mobiltelefon-ipar komoly gondjainak egyik fő oka az, hogy a fogyasztók (különösen Európában) meg vannak elégedve a mobiltelefonjaikkal és nem látnak semmi okot arra, hogy újakat vásároljanak. Ezenkívül a fogyasztók általánosságban elégedetlenek a szolgáltatók által nyújtott adatszolgáltatásokkal.

További nehézséget jelent természetesen a gyenge világgazdaság és az, hogy a komoly készpénzszűkével küszködő szolgáltatók nem nagyon hajlandóak továbbterjeszteni hálózataikat, annak ellenére, hogy sokuk már így is megközelíti a maximális kapacitást.

Jan Ihrfelt, a svéd Swedbank egyik elemzője szerint a Nokia gondjainak fő oka a gyenge piac, amelyről a cég távolról sem tehet, egyébként nem küzdene problémákkal a vállalat.

Az elemzők várakozásai szerint az első negyedév után valamelyest tovább csökkenhet a cég piaci részesedése a mobiltelefon-piacon, mivel a második helyezett Motorola és mások is várhatóan növelik részesedésüket. Tim Long, a CSFB egyik elemzője szerint a legnagyobb öt mobiltelefon-gyártó felmérése alapján az várható, hogy a Nokia részesedése csökken a második negyedévben.

A szakértők véleménye megoszlik abban tekintetben, hogy a Nokia el tudja-e érni azt a célkitűzést, miszerint a mobiltelefon-forgalom növekedése 5-10% lesz az egy évvel korábbi 5,06 milliárd $-hoz képest. A mobiltelefon-üzletág 20%-os működési haszonrésének elérése még komolyabb kihívást jelenthet a cég számára.

A Nokia legújabb színes kijelzős mobiltelefon-családja még nincs a piacon, így ez nem tudja javítani az eredményeket, míg az új, alacsony árkategóriájú modellek (amelyekkel az óriási tinédzser piacot célozza meg a cég) éppen csak most jelentek meg.

Az elemzők arra számítanak, hogy a Nokia kénytelen lesz lejjebb szállítani a már egyébként is lefelé módosított célkitűzéseket a hálózatokkal kapcsolatban, főként azok után, hogy a nagy rivális Ericsson és az Alcatel is rossz hírekről számolt be a szektort illetően.

A Nokia annyit előrebocsátott a keddi bejelentéssel kapcsolatban, hogy az év fennmaradó részét illetően nem fognak előrejelzéseket közzé tenni. A cég a második negyedéves eredményeket július 18-án jelenti be.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.