:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 3. 14:31

Csődbe jutott a Napster

Konrad Hilbers
Konrad Hilbers
Csődvédelmet kért az egykoron szebb napokat látott internetes fájlcserélő szolgáltatás üzemeltetője, a Napster. Az amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelethez eljuttatott dokumentumok tanúsága szerint a vállalatnak mintegy 10 millió dollár vagyona és közel 110 millió dollár tartozása van.

Egykoron több százezren használták az ingyenes fájlcserélő szolgáltatást, azonban a lemezkiadók által 1999-ben indított per végeredményeképp a szolgáltatást fel kellett függeszteni. A bíróság arra kötelezte a Napstert, hogy ne indítsa újra szolgáltatását egészen addig, ameddig nem tudja garantálni, hogy a hálózatba kerülő zenékhez kapcsolódó szerzői jogok nem sérülnek.

A vállalat később úgy határozott, hogy előfizetéses konstrukcióban indítja újra szolgáltatását, azonban az ehhez szükséges pénzügyi hátteret nem sikerült biztosítani. Május 14-én azután lemondott Konrad Hilbers vezérigazgató, mivel a Napster igazgatótanácsa elutasította a Bertelsmann médiabirodalom vételi ajánlatát. Három nappal később mégis megegyeztek a felek, és a Napster 8 millió dollár ellenében a Bertelsmann tulajdona lett.

A felvásárlás egyelőre nem zárult le, ahhoz ugyanis a csődbíróság jóváhagyása is szükséges. Amíg a Bertelsmann-ügylet végleg le nem zárul, a vállalat más vevőt is találhat, noha erre elég kevés esély van. A német cég abban bízik, hogy a Napster feltámasztható és nyereségessé tehető a lemezkiadókkal szerződéses viszonyban álló fizetős szolgáltatásként..

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.