Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 13. 10:32

Az IDC szerint a vártnál nagyobb mértékben nő idén a PC-piac

A PC-piac tíz éve nem látott visszaesést produkált az elmúlt évben, azonban az IDC piackutató cég szerint 2002-ben a korábban vártnál nagyobb mértékben nőnek majd az eladások.

A PC-piac tíz éve nem látott visszaesést produkált az elmúlt évben, azonban az IDC piackutató cég szerint 2002-ben a korábban vártnál nagyobb mértékben nőnek majd az eladások.

Az IDC szerint a vártnál erősebb első negyedév, illetve az egyes régiókban tapasztalható erősödő kereslet miatt a PC-eladások az idén 4,7 százalékkal nőnek, szemben a korábban becsült 3 százalékkal. Az IDC eredetileg csupán 1,8 százalékos növekedést jelzett előre, azonban a piackutató cég szerint az erősödő fogyasztói valamint kisvállalati eladások miatt a helyzet ennél lényegesen jobban alakul majd.

Azonban a nagyvállalati megrendelések, amelyek igazán nagy lökést adnának a PC-piacnak, egyelőre váratnak magukra. "Továbbra is várjuk, a nagyvállalatok mikor kezdik meg a bevásárlásokat" -- mondta Loren Loverde, az IDC Worldwide Quarterly PC Tracker igazgatója. A piackutató cég előrejelzése szerint azonban a második félév során lassan, de biztosan nőni fognak a nagyvállalati megrendelések is.

Az IDC előrejelzése szerint az idei évben 139,7 millió asztali számítógépet, notebookot és PC-alapú szervert adnak el, szemben a tavalyi 133,5 millióval. Amennyiben a 2002-es előrejelzés igaznak bizonyul, az eladások épp' csak felülmúlják majd a 2000-es 139,2 milliós szintet, azonban jelentősen meghaladják a 2000-ben mért 120 millió darabot.

Az IDC szerint a növekedés régiónként eltérő lesz. Az amerikai piacon az erősödő fogyasztói és kisvállalati PC-vásárlások miatt 5,5 százalékos növekedést várnak, a távol-keleti régió a második félévben talál igazán magára, azonban Japánban és Európában az eladások továbbra is gyengén alakulnak majd -- véli az IDC.

A cég előrejelzése szerint a PC-piac 2003-ban már kétszámjegyű százalékos növekedést produkál: becslések szerint jövőre 155,3 millió gépet adnak el, amely 11 százalékkal magasabb, mint a 2002-re becsült szint. A növekedés hátterében a nagyvállalati PC-piac fellendülése áll majd -- állítja az IDC.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról