Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 4. 12:29

A VIA bejelentette DVD-lejátszásra és videózásra szánt számítógépekbe tervezett alaplapi chipkészletét

A tajvani VIA Technologies bejelentette Apollo CLE266 alaplapi chipkészletét, amelyet elsősorban DVD-lejátszásra és internetes videózásra szánt következő generációs számítógépekbe és információs eszközökbe szán.

A tajvani VIA Technologies bejelentette Apollo CLE266 alaplapi chipkészletét, amelyet elsősorban DVD-lejátszásra és internetes videózásra szánt következő generációs számítógépekbe és információs eszközökbe szán.

A VIA Apollo CLE266 integrált videovezérlőt tartalmaz, amely hardveres MPEG2-dekódolás, "video scaling", "motion compensation" és "alpha blending" támogatással rendelkezik, ezen felül egy 8x AGP felületű, 128 bites 2D/3D kontrollert tartalmaz, amely a vállalat szerint megfelelő teljesítményt nyújt multimédiás alkalmazások és játékok futtatására.

Az Apollo CLE266 -- nomen est omen -- DDR266 SDRAM memóriát támogat, amelynek az elméleti maximális sávszélessége 2,1 GByte/sec. A beépített videovezérlő nemcsak VGA-monitorokat, hanem folyadékkristályos kijelzőket és tv-ket is képes meghajtani, két videobemenettel rendelkezik és "kép a képben" funkciót is támogat.

A CLE266 northbridge chipjét 266 MByte/sec maximális sávszélességet biztosító 4x V-Link busz köti össze a VT8235 southbridge chippel, amely hat USB2.0-eszközt kezel, ATA/133 és 10/100 Ethernet vezérlővel rendelkezik és térhangzást biztosító hatcsatornás AC'97 audiovezérlővel is ellátták.

A VIA Apollo CLE266 chipkészlet a vállalat közleménye szerint VIA C3 és Eden ESP processzorokat támogat, de minden bizonnyal együttműködik az azonos rendszerbuszt használó Pentium III és Celeron chipekkel is. A VIA elsősorban azért ajánlja C3 és Eden ESP processzorait, mert segítségükkel egy teljesen halk, aktív hűtés nélküli rendszer készíthető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról