:

Szerző: Vörös Péter

2002. június 11. 09:12

Gartner: a kéziszámítógépek használata a vállalatoknál darabonként akár évi 4400 dollárba is belekerülhet

[CNET] Egy friss tanulmány szerint bár a kéziszámítógépek és PDA-k jóval kevesebbe kerülnek, mint a PC-k és jelentősen egyszerűsíthetik a napi üzleti feladatokat, ez nem jelenti azt, hogy a kis készülékek használata kevésbe kerülne a vállalatoknak.

[CNET] Egy friss tanulmány szerint bár a kéziszámítógépek és PDA-k jóval kevesebbe kerülnek, mint a PC-k és jelentősen egyszerűsíthetik a napi üzleti feladatokat, ez nem jelenti azt, hogy a kis készülékek használata kevésbe kerülne a vállalatoknak.

A Palm, a Pocket PC vagy a Handspring kéziszámítógépek 99-499 dollárba kerülnek, éves használatuk felhasználónként mégis akár 3 ezer dollárba is kerülhet a vállalatoknak, közölte a piackutató Gartner egy hétfőn közzétett tanulmányban. Ha ehhez az összeghez még hozzáadunk egy mobiltelefonos kapcsolatot is annak havi díjaival, akkor az éves felhasználási költség akár 4400 dollárt is kitehet.

Bár ez az összeg nem közelíti meg a PC-kkel kapcsolatos hasonló összeget, mégis jelentősen több, mint arra egyes vállalatok számítanak.

A Gartner szerint sok esetben a termelékenység vagy a forgalom növekedése ellensúlyozza a kéziszámítógép éves költségeit. Azonban a piackutató cég azt is hozzátette, hogy a vállalatoknak alaposan végig kell gondolniuk az összes költségeket (beleértve a hardver- és szolgáltatás kiadásokat) valamint a potenciális megtakarításokat, mielőtt az alkalmazottak között bevezetnék a kéziszámítógépeket.

Phil Redman, a Gartner egyik kutatási igazgatója elmondta, hogy amikor felmérték a mobil eszközök teljes költségeit, akkor (korántsem meglepő módon) azt találták, hogy minél többet tud az adott eszköz, annál magasabbak a költségek. "Minél erősebb a PDA, minél több alkalmazást tud tárolni/futtatni, annál magasabbak a támogatási és működtetési költségek".

A Gartner felmérése szerint a mobil kommunikációra képes kéziszámítógépek éves költségeinek 60%-át teszik ki a hardver, szoftver és hálózati szolgáltatási kiadások, míg 30%-ot jelentenek a műszaki támogatási és hasonló szolgáltatások, és kb. 10%-ot tesznek ki az oktatási és ehhez kapcsolódó tevékenységek.

Hogy miből erednek a megtakarítások? A Gartner szerint főként a megnövekedett termelékenységből, valamint az alacsonyabb anyagköltségekből (pl. papírmegtakarítás). A Gartner arra a következtetésre jutott, hogy ha a vállalatok a kéziszámítógépeket konkrét munkafeladatokhoz kötik és olyan mutatóval mérik azok költségeit/megtakarításait, mint a forgalom, akkor számos mobil alkalmazásnál megtérülhet a beruházás.

Mivel a szolgáltatási költségek teszik ki a mobil eszközök költségeinek legnagyobb részét, a Gartner azt ajánlja, hogy a vállalatok konszolidálják a hálózati szolgáltatóikat és agresszívan tárgyaljanak a szerződéses árakkal kapcsolatban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.