:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 4. 11:22

A hitelezők kezébe került a Hynix Semiconductor

A világ harmadik legnagyobb memóriagyártójaként jegyzett dél-koreai Hynix Semiconductor hitelezői átvették a vállalat irányítását: a hitelező bankok mintegy 2,47 milliárd dollár adósságállományt cseréltek tőkerészre, ezzel a csődközeli helyzebne jutott vállalat 80 százaléka került a kezükbe.

A világ harmadik legnagyobb memóriagyártójaként jegyzett dél-koreai Hynix Semiconductor hitelezői átvették a vállalat irányítását: a hitelező bankok mintegy 2,47 milliárd dollár adósságállományt cseréltek tőkerészre, ezzel a csődközeli helyzebne jutott vállalat 80 százaléka került a kezükbe.

A Hynix közleményben erősítette meg a történteket. A vállalat szóvivője bejelentette, hogy az új tulajdonosok július közepén várhatóan rendkívüli részvényesi gyűlést tartanak, ahol megválasztják a cég új vezetőit.

A Hynixet az új tulajdonsok alighanem eladják. Elemzők szerint a cég részvényárfolyama a jelenleginél is tovább csökken majd, ugyanis számos új tulajdonos bank jelezte, hogy minél hamarabb szeretne túladni Hynix részvényein. A papírok kereskedése jelenleg szünetel, de június 7-én újraindul.

A Kookmin Bank és hét másik hitelező kezében 722 millió részvény van, amely 13,77 százalékos tulajdonrészt jelent. A hitelezők már 7-én piacra dobhatják a papírokat, azonban más hitelezőknek egy megállapodás értelmében legalább az év végéig meg kell tartaniuk azokat.

Mint ismeretes, április végén a világ második legnagyobb memóriagyártója, az amerikai Micron Technology több mint 3 milliárd dollárt ajánlott a Hynix memória-üzletágáért, a hitelezők rábólintottak az ügyletre, azonban a vállalat igazgatótanácsa az utolsó pillanatban megvétózta azt és az önálló folytatás mellett döntött.

Annak az esélye, hogy a vállalat önállóan is talpon tud maradni, igen csekély, ugyanis a cég a tavalyi évet 3,9 milliárd dolláros veszteséggel zárta, idén pedig a március óta folyamatosan csökkenő memóriaárak miatt a Hynix aligha tud elegendő profitot termelni ahhoz, hogy visszafizesse adósságait.

A cég május közepén megbízta a a Morgan Stanley Dean Wittert és a Deutsche Bank AG-t a Hynix vagyonának és forrásainak értékesítésével. A Hynixet minden bizonnyal feldarabolják és úgy adják el. A vállalat ezen felül közölte, hogy jelentős költségcsökkentésre készül, amelynek keretében harmadával mérsékli a vezetők fizetését.

Bár a hitelezők jelentős többsége a vállalat eladását támogatja, egyes politikusok állásfoglalása ezzel ellentétes. A Kyonggi tartomány -- itt vannak a Hynix gyárai -- kormányzói posztjára pályázó Jin Nyum korábbi pénzügyi miniszter bejelentette, hogy a Hynix egyben maradását támogatja, noha pénzügyminiszterként korábban még úgy nyilatkozott, hogy a vállalatnak mindenképp vevőt kell találnia annak érdekében, hogy talpon maradhasson.

Nem kizárt azonban, hogy itt egyszerű kampányfogásról van szó: köztudott, hogy a Hynix-dolgozók szakszervezete igen erős, a munkások korábban tüntetésekkel tiltakoztak a Micron felvásárlási ajánlata ellen, és könnyen lehet, hogy az igazgatótanács is a szakszervezet nyomására utasította el az amerikaiak által felkínált 3,4 milliárd dollárt. Elképzelhető, hogy a függetlenség ígéretével Jin Nyum csak néhány szavazatra pályázik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.