:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 19. 09:02

Az AMD negyedéves bevétele 22-24 százalékkal marad el a várakozásoktól

A világ második legnagyobb processzorgyártója, az AMD tegnap bejelentette, hogy negyedéves forgalma 22-24 százalékkal marad el a várt szinttől, ennek eredményeképp jelentős működési veszteség várható. A chipgyártó a gyenge kereslettel indokolta a bevétel csökkenését.

A világ második legnagyobb processzorgyártója, az AMD tegnap bejelentette, hogy negyedéves forgalma 22-24 százalékkal marad el a várt szinttől, ennek eredményeképp jelentős működési veszteség várható. A chipgyártó a gyenge kereslettel indokolta a bevétel csökkenését.

Az AMD 620-700 millió dolláros forgalomra számít, amely lényegesen alacsonyabb, mint a márciusban előrejelzett 820-900 millió dolláros szint. A vállalat szerint pont azokban a régiókban különösen gyenge a PC-piac, ahol az AMD rendszerint erős, azaz Európában, Észak-Amerikában és Japánban. A fejlődő piacok, mint Kína és Dél-Amerika továbbra is gyorsan bővülnek, azonban ezekben a régiókban "nem vagyunk olyan erősek, mint a versenytársunk" -- mondta Hector Ruiz vezérigazgató. Az AMD korábban arra számított, az eladott processzorok száma az első negyedévhez képest 5-10 százalékkal csökken, azonban jelenleg úgy tűnik, a változás nagyobb mértékű lesz. Emellett az átlagos eladási ár meredek csökkenésére is számítani lehet.

A flash memória üzletág ezzel szemben növekedni fog az előző negyedévhez képest és az árak is stabilizálódni látszanak -- tájékoztatott Ruiz. Az AMD vezérigazgatója továbbá hozzátette, hogy a nyolcadik generációs Athlon processzor fejlesztése a várt ütemben halad és a cég már a negyedik negyedévben megkezdi a chipek szállítását a számítógépgyártóknak, amelyek a jövő év első negyedévében dobhatják piacra az új Athlonra épülő konfigurációikat.

Június elején az Intel azt közölte, hogy a vártnál gyengébb kereslet miatt negyedéves forgalma a korábban várt 6,4-7 milliárd dollár helyett 6,2-6,5 milliárd dollár között alakul majd. A vállalat ezen felül közölte, hogy a vártnál nagyobb a kereslet az olcsó Celeron processzorok iránt. Elemzők már akkor közzétették aggályaikat az AMD-vel kapcsolatban, mondván, a Celeronok térhódítása miatt az AMD-nek jelentősen csökkentenie kell árait. Szakértők szerint a PC-piac csak mérsékelten lendül majd fel a második félév során, amely kedvezőtlen az AMD számára és ilyen körülmények között a cég valószínűleg piaci részesedést fog veszíteni és a vártnál nagyobb veszteségről lesz kénytelen beszámolni.

A jelenleg is tartó második negyedév sorozatban a negyedik veszteséges negyedév lesz az AMD számára. Bár tavaly számos elemző arra számított, hogy az idei évet a cég profittal zárja, jelenleg mégis úgy tűnik, a veszteségek tovább nőnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.