Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 7. 18:42

Az Intel profitfigyelmeztetése a tőzsdén magával rántotta az egész félvezetőipari szektort

Jelentősen visszaesett az Intel részvényárfolyama azután, hogy a vállalat csökkentette második negyedévére vonatkozó eredménykilátásait. A világ legnagyobb félvezetőgyártójának bejelentése azonban gyakorlatilag az egész félvezetőipari szektort magával rántotta, de kijutott a jóból a PC-gyártóknak és a Microsoftnak is.

Jelentősen visszaesett az Intel részvényárfolyama azután, hogy a vállalat csökkentette második negyedévére vonatkozó eredménykilátásait. A világ legnagyobb félvezetőgyártójának bejelentése azonban gyakorlatilag az egész félvezetőipari szektort magával rántotta, de kijutott a "jóból" a PC-gyártóknak és a Microsoftnak is.

Az Intel magyar idő szerint ma hajnalban rendezett sajtótájékoztatóján Andy Bryant pénzügyi igazgató közölte, hogy a cég második negyedéves forgalma a korábban vár 6,4-7 milliárd dollár helyett csak 6,2-6,5 milliárd dollár lesz. A vállalat a vártnál gyengébb európai PC-forgalommal magyarázta a vártnál alacsonyabb bevételt.

Elemzők szerint azonban sokkal aggasztóbb a cég bruttó haszonrésének csökkenése, ugyanis Bryant szerint a korábban előrejelzett 53 százalék helyett a bruttó haszonrés mindössze 49 százalék körül alakul majd, mivel a vállalat által eladott processzorok között növekedett az olcsóbb Celeronok aránya.

Az Intel bejelentése nyomán számos elemzőcég -- köztük a JP Morgan Chase H&Q, a Morgan Stanley Dean Witter és a CIBC World Markets -- leminősítette az Intel részvényeit, de ugyanígy járt a világ második legnagyobb processzorgyártója, az AMD is.

Az Intel részvényei a tegnapi nap során 4 százalékot veszítettek az értékükből, az árfolyam a mai napon eddig további 18 százalékkal csökkent. Szintén esett az AMD részvényárfolyama (-11%) és a Micron Technology memóriagyártó papírjainak értéke (-5,6%).

Az Intel emellett magával rántotta a félvezetőipari berendezéseket gyártó cégek papírjait is, csökkent az Applied Materials, a Novellus Systems és a KLA-Tencor részvényárfolyama. Még az egy év után ismét nyereségessé vált National Semiconductor papírjai is vesztettek az értékükből. Emellett csökkent a legnagyobb PC-gyártók -- Dell, Gateway -- és a Microsoft részvényárfolyama is.

Bár az Intel egyértelműen a gyenge európai piacot hibáztatja, elemzők szerint az összes kulcsfontosságú PC-piacon csökkenés tapasztalható, amely ráadásul nagyobb mértékű a szokásos szezonális visszaesésnél. "Nehezen hisszük, hogy mindenért Európa a hibás" -- írja a Merril Lynch elemzője, Joe Osha. "Azt gondoljuk, hogy a negyedév első két hónapja az összes piacon gyenge volt, és a június már nem lesz képes megmenteni az Intel eredményeit."

Az elemzőket a forgalom csökkenésénél sokkal jobban meglepte a bruttó haszonrés alakulása. "Miközben azt gondoltuk, hogy az Intel a vártnál kevesebb processzort ad el, arra számítottunk, hogy a drágább termékek kelendőbbek lesznek és az átlagos eladási ár növekedni fog, ehelyett csökkenés várható" -- írja Mark Edelstone, a Morgan Stanley elemzője.

A J.P. Morgan szakértője azonban másképp látja a helyzetet. Eric Chen szerint az árcsökkentések, illetve az integrált grafikus maggal rendelkező i845G chipkészlet bejelentése egyelőre nem hozták meg a kívánt keresletnövekedést, a forgalom ezért lesz alacsonyabb a vártnál.

Az Intel továbbra is erős második félévre számít, hiszen a PC-vásárlások legerősebb szezonja az őszi iskolakezdéstől egészen karácsonyig tart. Chen szerint azonban az Intelnek "nem lesz semmilyen vonzó új terméke a második félév során", és a fogyasztók szerinte láthatóan nem reagálnak az árcsökkenésekre, ami "valószínűleg a vártnál gyengébb második félévhez vezet".

Ami a fogyasztói piacot illeti, a 3 GHz-es Pentium 4 és 2 GHz-es mobil Pentium 4 chipeken kívül aligha számíthatunk igazán figyelemre méltó újdonságra, azonban az év második felében jelenik meg a csúcskategóriás 64 bites szereverekbe szánt Itanium 2 chip, amelynek alkalmazása a világ összes nagy szervergyártójának terveiben szerepel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról