:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 11. 19:03

A Dell kitart negyedéves előrejelzése mellett

Jim Schneider
Jim Schneider
A HP-Compaq egyesülés után a világ második számú PC-gyártójává "visszaminősült" Dell pénzügyi igazgatója, Jim Schneider egy befektetői konferencián ma elmondta, hogy a vállalat továbbra is tartja magát második negyedéves pénzügyi előrejelzéséhez.

A vállalat május 17-én tette közzé első negyedévéről szóló jelentését és egyben közölte, hogy a második negyedévre 8,2 milliárd dolláros forgalom mellett részvényenként 18 centes profitot vár. Elemzők szintén 8,2 milliárd dolláros forgalomra számítanak annak ellenére, hogy az előrejelzések szerint a PC-piac a második negyedévben igen gyengén alakul.

A Dell vezetői azonban továbbra is magabiztosak, Schneider szerint a cég második negyedéves forgalma 8 százalékkal lesz magasabb a tavalyi év második negyedévében elért szintnél és felülmúlja az idei első megyedévben realizált 8,1 milliárd dollárt. A Dell pénzügyi igazgatója ugyanakkor megjegyezte, hogy "a gazdasági környezet továbbra is igen nehéz".

A múlt hét végén a Dell részvényárfolyama is csökkenésnek indult, miután a világ legnagyobb félvezetőgyártója, az Intel pontosította második negyedéves forgalmi előrejelzését. A chipgyártó óriás a korábban előrejelzett 6,5-7 milliárd dollár helyett immár csak 6,2-6,5 milliárd dolláros bevételre számít -- a cég papírjai a hír hatására mintegy 18,5 százalékot estek. Az Intel a PC-piac és elsősorban az európai piac gyengélkedésével magyarázta az előrejelzés módosítását.

Schneider elmondta, hogy az Intel lépésének nem lesz hatása a Dellre, noha a vállalat kizárólag Intel processzorokra épülő számítógépeket forgalmaz. "Nem hiszem, hogy a bejelentésüknek [ti. az Intel bejelentésének] hatása lenne arra, amit mi mondtunk" -- fogalmazott Schneider, utalva a Dell május közepén nyilvánosságra hozott előrejelzésére.

A cég pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy a Dell viszonylag kis forgalmat bonyolít Európában és az itteni piac visszaesését már belekalkulálták a prognózisokba.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.