Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. június 20. 05:55

Az ORTT társadalmi vitára bocsátja internetszabályozási tervét

Tegnapi tájékoztatóján mutatta be a sajtó képviselőinek az internetes tartalomszabályozásról szóló -- vitaanyagnak szánt -- tervezetét az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT). A fél éves munka eredményeként kiadott szakmai anyag egy, a jövőben létrehozandó önálló törvény alapjait képezheti -- mondta Körmendy-Ékes Judit, a testület elnöke.

[HWSW] Tegnapi tájékoztatóján mutatta be a sajtó képviselőinek az internetes tartalomszabályozásról szóló -- vitaanyagnak szánt -- tervezetét az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT). A fél éves munka eredményeként kiadott szakmai anyag egy, a jövőben létrehozandó önálló törvény alapjait képezheti -- mondta Körmendy-Ékes Judit, a testület elnöke.

Körmendy-Ékes Judit a szabályozás tervezetével kapcsolatban megjegyezte, hogy az on-line és az off-line szabályozás közelítése, a jelenlegi törvények által lefedetlen területekre vonatkozó ajánlás kidolgozása volt az ORTT célja. Tímár János, a testület tagja kiemelte, hogy az önszabályozás lehetőségét ki nem zárva, mintegy azt támogatva dolgozták ki az állami szabályozás rendszerét. Az állami és a szakmai szabályozási rendszert igyekeztek a vitaanyagban a megfelelő pontokon összekapcsolni, és ahol szükségesnek tartották, ott szétválasztani. Lengyel Márk, az ORTT stratégiai igazgatója a szabályozásban szerepet játszó új intézmény kialakítását sem tartotta kizártnak, és a tartalomszolgáltatást támogató szellemiségű tervezetként jellemezte a vitaanyagot.

Az alaptételek értelmében az internetes szabályozásra nem a médiatörvényben, hanem az internetes tartalmak speciális jellemzőihez igazított önálló törvényben van szükség. A vitaanyag a véleményszababadság, az emberi méltóság és a jóhírnév, továbbá a kiskorúak és a fogyasztók védelme, valamint a tartalmakért viselt anyagi felelősség, a jogsértések esetén követendő eljárások és a tartalmak előállításában vállalható állami szerep tárgykörében foglal állást. A társadalmi vitára szánt szabályozási tervezet az ORTT honlapjáról letölthető.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról