:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 13. 10:16

Az Infineon megvásárolta az Ericsson félvezetőgyártó üzletágát

Az Ericsson tegnap bejelentette, hogy egy 379 millió dollár értékű részvénycserés ügylet keretében eladta mikroelektronikai részlegét a német Infineonnak. A svéd vállalat a továbbiakban kizárólag mobiltelefon-hálózati berendezések gyártására és értékesítésére kíván koncentrálni.

Az Ericsson tegnap bejelentette, hogy egy 379 millió dollár értékű részvénycserés ügylet keretében eladta mikroelektronikai részlegét a német Infineonnak. A svéd vállalat a továbbiakban kizárólag mobiltelefon-hálózati berendezések gyártására és értékesítésére kíván koncentrálni.

Az Ericsson mikroelektronikai részlege mobiltelefonokba és mobiltelefonos bázisállomásokba szánt chipeket gyárt. A két cég már a múlt héten jelezte, hogy tárgyalásokat folytat az adásvételről. A svéd vállalat közölte, hogy a tranzakció az Infineonnal kötött hosszú távú együttműködési megállapodás része, és az Ericsson továbbra is egykori mikroelektronikai részlegének chipjeit építi be termékeibe.

A megállapodás értelmében az Infineonhoz kerül át mintegy 700 Ericsson-alkalmazott, a termékek, a kutatás-fejlesztés és a gyártási tevékenység. Az alkatrészgyártás az Infineon üzemeiben folyik tovább, ezért az Ericsson hamarosan bezárja két svédországi félvezetőgyárát és az ott dolgozó mintegy 600 alkalmazottat elbocsátja -- közölte a svéd vállalat szóvivője, Aase Lindskog.

Elemzők szerint 2006-ra a mobiltelefonokban és a telekommunikációs infrastruktúrában használt félvezetők piaca 25 milliárd dollárra nő, ami 14%-os növekedés a tavalyi szinthez képest, a félvezetőpiac egészének növekedése ennél egy százalékkal alacsonyabb lesz.

Az Infineon a telekommunikációs félvezetőpiacon az első 10 gyártó közé tartozik és az Ericsson félvezető üzletágának megvétele esetén további 1 százalékkal nő a cég piaci részesedése, főként annak köszönhetően, hogy így a cég egyik fő ügyfele lett a világ ötödik legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a SonyEricsson.

Az Ericssonnak rendkívül nagy szüksége van a készpénzre, a cég igyekszik megszabadulni az összes olyan üzletágtól, amely nem tartozik szorosan véve az alaptevékenységnek számító telekommunikációs berendezés- és mobiltelefon-gyártáshoz. A cég el kívánja adni a kábel üzletágát is.

Az Ericsson és az Infineon közötti megállapodát még jóvá kell hagynia az illetékes hatóságoknak is. A cégek közlése szerit a tranzakció várhatóan a nyáron zárul le.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.