:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 24. 13:29

Napokon belül leáll Európa legnagyobb adatkommunikációs hálózata

Jack McMaster
Jack McMaster
A holland KPNQwest távközlési vállalat csődbiztossága bejelentette, hogy már csak napok kérdése, meddig maradhat működőképes Európa leghosszabb, mintegy 25 ezer kilométeres adakommunikációs hálózata.

"Már csak napok kérdése" -- mondta a KPNQwest egyik adminisztrátora, Ed Meijer. A hálózat leállása nyomán a KPNQwestnek mintegy 100 ezer ügyfele maradhat internetszolgáltatás nélkül. Az adminisztrátorok azt kérték a bíróságtól, hogy kötelezze a hitelező bankokat az ügyfelektől beszedett díjak átutalására, hogy a hálózat tovább működhessen, és a KPNQwest eladásáig, vagy a szolgáltatóváltásig az ügyfelek üzletmenete zavartalan maradhasson. A bíróság azonban elutasította kérést.

Egyelőre nem világos, hogy mi történne a hálózat teljes lekapcsolása esetén. Elemzők szerint a hálózatváltásra kényszerülő vállalati ügyfelek néhány naptól néhány hónapig terjedő kiesésre számíthatnak a szükséges szolgáltatások komplexitásától és az alternatív hálózat elérhetőségétől függően. Ugyanakkor a multinacionális vállalatok éppen a hálózati kimaradások eshetőségére felkészülve általában több hálózatra támaszkodnak. Így elsősorban a kizárólagos KPNQwest-ügyfeleket érintheti legérzékenyebben a várható leállás.

A KPNQwest első számú vevője az amerikai AT&T lehet. Meijer szerint két cég is majdnem végleges ajánlattal kereste meg a KPNQwestet, amelyek közül az egyik az AT&T. A The Wall Street Journal értesülései szerint az AT&T korábban kész lett volna a nehézségekkel küzdő adatszolgáltató vállalat egészének felvásárlására is, ám miután az csődöt jelentett, az AT&T kihátrált a tárgyalóteremből és immár csupán a cég Európát behálózó optikai hálózatának egy részére tartana igényt. Elemzők szerint az AT&T elsősorban az európai terjeszkedés biztosítása okán érdeklődik a KPNQwest által kiépített, egész Európát behálózó optikai hálózat iránt.

A holland távközlési cég május végén ment csődbe, miután a teljes igazgatótanács -- beleértve az alapító és főrészvényes KPN és Qwest képviselőit is -- lemondott. A lépés nyomán a hitelező bankok befagyasztották a hitelkereteket, beleértve a hálózat működtetéséhez szükséges összegeket is, amely becslések szerint napi 1 millió dollár.

A KPNQwestet 1999-ben alapította a Royal KPN NV, Hollandia korábbi telefonmonopóliuma és a Denver (Colorado) központú Qwest Communications International. 1999 novemberében a cég 44 millió részvényt adott el befektetőknek -- darabját 20 euróért. A befektetők akkoriban még bíztak abban, hogy a növekvő internetfelhasználás növelni fogja a keresletet az üvegszálas telekommunikáció iránt.

Jack McMaster, a KPNQwest elnök-vezérigazgatója igen jelentős adósságokat halmozott fel, miközben kiépítették az 50 városra, 25 ezer km-re kiterjedő hálózatot -- egy olyan időszakban, amikor az internetszolgáltatások árai meredeken zuhantak. A vállalat soha nem volt nyereséges, mivel az üvegszálas kapacitás kevesebb, mint 4%-át használják ki, közölte a TeleGeography piackutató cég.

A riválisok közül a Global Crossing Ltd. januárban jelentett csődöt, miután a cég 27 országra kiterjedő telekommunikációs hálózata iránti kereslet összeomlott. A bermudai illetékességű Flag Telecom Holdings Ltd. áprilisban kért csődvédelmet.

McMaster márciusban egy kiállításon még azt közölte a riporterekkel, hogy cége a túlélők egyike lesz. Néhány nappal később a cég közölte, hogy a rendelkezésre álló 525 millió eurós hitelkeret gyakorlatilag biztosítja a vállalat finanszírozását. A KPNQwest bankjai májusban állították le a további hitelek nyújtását.

Május 31-én egy hollandiai bíróság megállapította, hogy a KPNQwest fizetésképtelenné vált, miután a cég nem tudott vevőket találni eszközeire. A cég mind a 600 holland alkalmazottját, beleértve McMastert is, elbocsátották.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.