Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. június 12. 21:11

A Matávnak mégsem kell a balkáni telefontársaság

Nem vesz részt a bolgár telefontársaság (BTC) privatizációjára kiírt tenderen a Matáv. A szolgáltató az elmúlt hónapban alapos, mindenre kiterjedő üzleti és kockázati elemzésnek vetette alá a társaságot, illetve a bolgár távközlési piacot, és végül úgy döntött, nem kér a BTC-ből.

[HWSW] Nem vesz részt a bolgár telefontársaság (BTC) privatizációjára kiírt tenderen a Matáv. A szolgáltató az elmúlt hónapban alapos, mindenre kiterjedő üzleti és kockázati elemzésnek vetette alá a társaságot, illetve a bolgár távközlési piacot, és végül úgy döntött, nem kér a BTC-ből.

A bolgár telefontársaság privatizációjára 2002. április 4-én írt ki tendert a bolgár kormány. A Matáv érdeklődését felkeltette az ajánlat, ezért megvásárolta a tenderanyagot, és szakértői május 13-17. között elvégezték a cég átvilágítását. A rendelkezésre bocsátott adatok értékelése során a Matáv vizsgálta a BTC eredményeit, fejlettségét, a további beruházások szükségességének mértékét, valamint a piaci környezetet.

Az értékelés rámutatott, hogy a BTC versenyképességének megerősítése, valamint a gazdaságos üzletmenet biztosítása a vezetékes szolgáltatások területén igen komoly szervezeti-működési átalakítást, technológiai fejlesztést, a vételáron felül további jelentős beruházást követel meg.

További problémákat vet fel, hogy a vállalat privatizációjának időpontja várhatóan egybeesik a bolgár távközlési piac liberalizációjának kezdetével (2003. január 1.), így a szervezeti átalakítást, az üzleti tervek módosítását, az infrastrukturális korszerűsítést olyan környezetben kellene végrehajtani, ahol sem a piaci, sem a szabályozói feltételek nem kiforrottak még.

Mindezeket figyelembe véve a Matáv vezetése úgy döntött, hogy a pályázat első fordulójának június 10-i határidejére nem nyújt be ajánlatot a Privatizációs Ügynökséghez.

A bolgár távközlési piacon egyelőre nincs másik -- a Matáv számára kedvező -- akvizíciós ajánlat, de a Matáv a jövőben tovább vizsgálja a regionális terjeszkedési lehetőségeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról