:

Szerző: Barna József

2002. június 11. 11:43

A Nokia csökkentette negyedéves forgalomkilátásait

A Nokia ma módosította a 2002 második negyedévére vonatkozó üzleti várakozásait. A vállalat -- amint az várható volt -- a korábbi előrejelzésekben foglaltaknál nagyobb forgalomcsökkenésre számít a jelenlegi negyedévben, miközben a nyereség várhatóan a prognózisban jelzett szinten marad. A cég továbbá reméli, hogy piaci részesedést nyer versenytársai kárára.

[HWSW] A Nokia ma módosította a 2002 második negyedévére vonatkozó üzleti várakozásait. A vállalat -- amint az várható volt -- a korábbi előrejelzésekben foglaltaknál nagyobb forgalomcsökkenésre számít a jelenlegi negyedévben, miközben a nyereség várhatóan a prognózisban jelzett szinten marad. A cég továbbá reméli, hogy piaci részesedést nyer versenytársai kárára.

Az áprilisi és májusi hónapok tapasztalatait figyelembe véve a Nokia a második negyedéves nettó forgalom 2-6%-os csökkenésére számít, és 6,9-7,2 milliárd eurós bevételt vár, szemben a korábban jelzett 2-7%-os éves növekedéssel. A cég mobiltelefon-eladásai a módosított várakozások szerint 0-4%-kal növekednek a tavalyi év megfelelő időszakához viszonyítva, szemben a korábbi, jóval optimistább 5-10%-os prognózissal. A Nokia Networks forgalma pedig a vártnál jelentősebb mértékben esik vissza: korábban a cég 5-10%-os csökkenést várt, ehelyett immár 20-25%-os visszaesésre számít a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva.

A pro forma részvényenkénti nyereség azonban a cég várakozásai szerint továbbra is a 18-20 európai centes tartományban mozog majd, míg az egy évvel korábbi megfelelő időszakban 17 centes EPS-t jelentett a cég.

A Nokia továbbá azt várja, hogy mobiltelefon-piaci részesedése a negyedév során tovább növekszik 38%-ra, az értékesített telefonok számának 10%-os növekedése mellett. A cég azzal számol, hogy a globális mobileladások az első negyedéves 89 millió darabról a jelenlegi negyedévben 5%-ot emelkednek.

A második negyedévre a mobiltelefon-üzletág pro forma üzemi haszonrése várhatóan 20% fölött lesz, ugyanakkor a Nokia Networks forgalma elsősorban a visszafogott vállalati költéseknek köszönhetően a vártnál alacsonyabb lesz, közölte a cég.

Elemzők és befektetők egyaránt felfokozott várakozással és egyben aggódva tekintettek a ma nyilvánosságra hozott negyedév közepi jelentésre, mivel a súlyos gondokkal küszködő iparág kétségbeesetten várná a pozitív híreket, főként azután, hogy a múlt héten az Intel és az Ericsson is rossz hírekkel szolgált a közeljövő kilátásaival kapcsolatban.

A mobiltelefon-ipar komoly gondjainak egyik fő oka, hogy a fogyasztók (különösen Európában) meg vannak elégedve a mobiltelefonjaikkal, és nem látnak semmi okot arra, hogy újakat vásároljanak. Ezenkívül a fogyasztók általánosságban elégedetlenek a szolgáltatók által nyújtott adatszolgáltatásokkal. További nehézséget jelent természetesen a gyenge világgazdaság, illetve az a tény, hogy a komoly készpénzszűkével küszködő szolgáltatók kevés hajlandóságot mutatnak hálózataik bővítésére, annak ellenére, hogy sokuk már így is megközelíti a maximális kapacitást.

A Nokia által ma közzétett negyedév közepi jelentés összességében megfelel az elemzők várakozásainak, noha korábban többen úgy vélték, a második negyedévben tovább csökkenhet a cég piaci részesedése a mobiltelefon-piacon, mivel a második helyezett Motorola és mások is várhatóan növelik részesedésüket. Tim Long, a CSFB egyik elemzője szerint a legnagyobb öt mobiltelefon-gyártó felmérése alapján az várható, hogy a Nokia részesedése csökken a második negyedévben.

A cég a második negyedéves eredményeket július 18-án teszi közzé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.