Szerző: Barna József

2002. június 19. 10:57

Az Intel felszámolja vállalati webhosting részlegét

[WSJ] A veszteséges üzletágak leépítésére tett erőfeszítéseihez hűen az Intel felszámolja a vállalatok számára webhosting szolgáltatást nyújtó üzletágát, adta hírül tegnap a The Wall Street Journal . A chipóriás egyben közölte, hogy a második negyedévben az Intel Online Services bezárásával kapcsolatban várhatóan 100 millió dolláros adózás előtti költséget könyvel el.

[WSJ] A veszteséges üzletágak leépítésére tett erőfeszítéseihez hűen az Intel felszámolja a vállalatok számára webhosting szolgáltatást nyújtó üzletágát, adta hírül tegnap a The Wall Street Journal. A chipóriás egyben közölte, hogy a második negyedévben az Intel Online Services bezárásával kapcsolatban várhatóan 100 millió dolláros adózás előtti költséget könyvel el.

E költségeket a cég még nem kalkulálta bele a hónap elején lejjebb szállított negyedéves pénzügyi várakozásokba. Amint arról korábban hírt adtunk, a Santa Clara-i cég június 6-án bejelentette, hogy a vártnál gyengébb európai PC-forgalom miatt 6,2-6,5 milliárd dolláros negyedéves forgalomra számít, szemben a korábbi 6,4-7 milliárdos előrejelzéssel.

A 90-es évek internetes fellendülésének idején a vállalati webhosting még igen jövedelmező piacnak tűnt. Még 1999-ben is úgy számolt az Intel, hogy az elkövetkező évek során több mint 1 milliárd dollárt fektet ebbe az üzletágba. Azonban a forgalom és nyereség elmaradt a vállalat várakozásaitól. Egyelőre azonban a cég nem hozta nyilvánosságra, hogy összesen mekkora összeget fektetett a veszteséges üzletágba, ahogy azzal kapcsolatban sem nyilatkozott, hogy az egy év múlva lezárandó leépítés hány ügyfelet érinthet.

Piaci megfigyelők szerint a lépés nem volt váratlan. A webhosting üzletágat elindító Gerry Parker még 2001 márciusában távozott a cégtől, majd néhány hónapon belül a részleg számos alkalmazottját bocsátotta el a cég. Októberben pedig az Intel bezárta szintén csalódást okozó Connected Products részlegét.

Az Intel azonban még így is tovább tudott fennmaradni e piacon, mint számos riválisa. Az Exodus Communications például nevéhez híven múlt szeptemberben vonult ki a webhosting piacról, miután csődvédelmet kért. A Loudcloud éppen ezen a héten jelentette be, hogy hosting részlegét az Electronic Data Systemsnek adja el 63,5 millió dollárért. A piaci folyamatok azt mutatják, hogy a piac konszolidálódni látszik néhány jelentős súlyú szereplő, így az IBM és az EDS kezében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról