Szerző: Barna József

2002. június 27. 11:04

Nagy sávszélességű rádiós internet a CovySofttól

Július elsejétől elérhető a CovySoft Networks nagy sávszélességű átalánydíjas internetszolgáltatása, a CovySoft RadioNET. A szolgáltatás megoldást nyújt azoknak a magánszemélyeknek és vállalati felhasználóknak, akiknél a jelenlegi nagy sávszélességű technológiák nem elérhetőek, vagy az ADSL nem biztosít megfelelő sebességet és stabilitást.

[HWSW] Július elsejétől elérhető a CovySoft Networks nagy sávszélességű átalánydíjas internetszolgáltatása, a CovySoft RadioNET. A szolgáltatás megoldást nyújt azoknak a magánszemélyeknek és vállalati felhasználóknak, akiknél a jelenlegi nagy sávszélességű technológiák nem elérhetőek, vagy az ADSL nem biztosít megfelelő sebességet és stabilitást.

A CovySoft RadioNET 2,4 Ghz–es szabad frekvenciasávot használja a kapcsolat létrehozására, melyen maximálisan 11 Mbps sávszélesség érhető el. "A hónapokig tartó tesztüzem során szinte minden eszközgyártó megoldását megvizsgáltuk, végül az Avaya Wireless termékpalettáját választottuk a szolgáltatás kivitelezéséhez" -- mondta a technológiáról Valtner Gábor, a cég műszaki igazgatója.

Valtner hozzátette, hogy ez a szolgáltatás alkalmas peer-to-peer kapcsolatok létrehozására is, mellyel lehetővé válik a jelenleginél olcsóbb, gyorsabb, skálázhatóbb alternatív bérelt vonali szolgáltatás elérése. A kiépítés egyszerű, az ügyfélhez mindössze egy kültéri antenna, valamint egy beltéri -- számítógépekbe helyezhető -- vevőegység kerül telepítésre. Az installálás ideje a gerinchálózat készültségi fokától függően 1-4 hét.

A szolgáltatás igénybevételét megelőzi egy helyszíni műszaki felmérés, melynek során eldől: használható-e a rádiós internetkapcsolat. Ez a felmérés díjmentes még abban az esetben is, ha műszaki okokból nem nyújtható a szolgáltatás. A díjakról Mocsai Norbert tájékoztatta lapunkat: a szolgáltatás -- akárcsak az ADSL -- egyéni és közületi díjcsomagokat tartalmaz, melyek ára sávszélességtől és a szerződés időtartamától függ. Magánszemélyeknek a legolcsóbb 256 kbit/sec sebesség mellett egyszeri 19 000 forintos belépési és 10 900 forintos havidíjjal kínált csomag, közületeknek pedig a 384 kbit/sec sebességet biztosító csomag 49 000 forintos belépési és 15 900 forintos havidíjjal vehető igénybe. A Covysoft nagyobb sebességű összeköttetést tartalmazó csomagokat is kínál ügyfeleinek. A szolgáltatáshoz egy hálózati kártyára és egy -- kisméretű -- antennára is szükség van, melyeket a szolgáltató ad.

A CovySoft RadioNET egyelőre csak Budapest területén érhető el, a cég azonban az ügyfélek igényeknek megfelelően tervezi bővíteni országos hálózatát. A szolgáltatással elsősorban azokat a kerületeket kívánják lefedni, ahol az ADSL műszaki okokból elérhetetlen, így éppen a főváros külső kerületeiben lakók körében lehet népszerű a CovySoft RadioNET.

a címlapról