:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 13. 11:15

Az internetes zeneterjesztés kulcsfontosságú kérdése a CD-írás és a hordozhatóság

[CNET] A Universal Music Group és a Sony Music Entertainment csökkentené az interneten letölthető zenék árait és lehetővé tenné a dalok CD-re írását vagy hordozható audiolejátszóba való áttöltését.

[CNET] A Universal Music Group és a Sony Music Entertainment csökkentené az interneten letölthető zenék árait és lehetővé tenné a dalok CD-re írását vagy hordozható audiolejátszóba való áttöltését.

A zenekiadók óriási erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az internetezők az ingyenes fájlcserélő szolgáltatások helyett legális úton vásárolják meg a zenéket. Egyes számok vagy albumok letöltésére már évek óta lehetőség van, azonban a magas árak mindeddig eltántorítoták a vásárlókat. A Universal több tízezer új és régi albumot tesz majd az interneten elérhetővé a nyáron. Egy dal letöltése 99 centbe kerül majd, egy albumért 9,99 dollárt kér a cég. A vállalathoz közel álló források szerint a felhasználók CD-re is írhatják a dalokat, illetve hordozható lejátszókba is tölthetik őket.

A Universal zenekiadó a Liquid Audióval közösen kínálja majd a zenéket. Ez utóbbi cég digitális szerzői jogvédő technológiáiról ismert, amelyek révén biztosítható, hogy a dalokat ne lehessen másolni. A Liquid Audio technológiáját több internetes áruház -- többek között az Amazon.com, a BestBuy.com és a CDNow -- használja.

A Sony Music Entertainment, amely a RioPorttal együttműködve már évek óta kínál letölthető zenéket 1,99 dollárról 1,49 dollárra csökkenti a dalok árát és CD-írási lehetőséget is kínál majd. A vállalat képviselője szerint "a változások hamarosan életbe lépnek".

Elemzők szerint az internetes zeneterjesztés kulcskérdése a hordozhatóság. A szakértők egyetértenek abban, hogy az emberek sokkal szívesebben fizetnek a dalokért, ha azokat CD-re írhatják vagy áttölthetik hordozható audiolejátszójukba.

"A zenekiadók elérhető áron kínálják a dalokat, de ami sokkal fontosabb, olyan formában teszik közzé őket, hogy a vásárlók később is használni tudják őket, és itt jön a képbe a CD-írás" -- mondta Jim Long, a RioPort vezérigazgatója. "Ha nincs CD-írás, senki sem veszi meg a dalokat. Ez ilyen egyszerű."

A nagy zenekiadók mindegyike érdekelt valamelyik előfizetéses zeneszolgáltatásban, azonban ezek csak korlátozott számban engedik a dalok CD-re írását vagy hordozható lejátszókba töltését. A PressPlay szolgáltatás csak havonta meghatározott számú dalt enged CD-re írni vagy MP3-játszóba tölteni, a rivális MusicNet szolgáltatás viszont egyáltalán nem tesz lehetővé ilyet. Szakemberek szerint ez az oka a szolgáltatások viszonylagos sikertelenségének.

A RioPort már régóta lehetővé teszi, hogy a letöltött dalokat a felhasználók hordozható audiolejátszójukba töltsék, de ez nem csoda, hiszen a szolgáltatás elsősorban a Rio hordozható MP3-játszók tulajdonosait célozza meg. Az EMI és a Liquid Audio nemrégiban indított közös szolgáltatása, a BurnItFirts.com CD-írást és audiolejátszóba való áttöltést is lehetővé tesz.

A Warner Music Group szóvivője szerint a cég hamarosan egyre több letölthető és CD-re írható dalt tesz közzé az interneten, de ez "inkább egyfajta kísérlet, mint hosszú távú stratégiai elképzelés".

"Látszik, hogy a nagy zenekiadók még mindig csak keresgélik az internetes zeneterjesztés üzleti lehetőségeit" -- mondta Susan Kevorkian, az IDC elemzője. "A kiadóknak teljesen eltérőek az elképzeléseik abban a tekintetben, hogyan is lehetne a zenéket az inerneten keresztül terjeszteni."

Miközben a kiadók az internettel kísérleteznek, a lemezboltok egyre inkább attól tartanak, hogy "kimaradnak" a terjesztési láncból. A nagy lemezbolt-hálózatok, mint amilyen a Tower Records, attól férnek, hogy elveszítik vásárlóikat, ha azok közvetlenül a kiadóktól vásárolják meg a zenéket.

Természetesen a kiadók továbbra is csatáznak az ingyenes fájlcserélő hálózatok üzemeltetőivel. Az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) kedden közzétett jelentése szerint jelenleg összesen mintegy 500 millió szerzői jogvédett dal érhető el ingyenesen az interneten, és minden pillanatban 3 millióan vannak bejelentkezve a fájlcserélő hálózatokba.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.