Szerző: Barna József

2002. június 19. 15:14

Wobiscom: új név a magyar informatikai és kommunikációs piacon

[ComMedia] Wobiscom Kommunikációs Szolgáltató Rt. néven az informatikai és üzleti kommunikációs megoldások együttes szállítására

[ComMedia] Wobiscom Kommunikációs Szolgáltató Rt. néven az informatikai és üzleti kommunikációs megoldások együttes szállítására szakosodott vállalkozás kezdte meg tevékenységét június elsejétől.

A társaság alapítói úgy látták, hogy a magyarországi üzleti kommunikációs piacon hiány van olyan szolgáltatókból, amelyek egyaránt jártasak az informatikai, a távközlési és a kommunikációs technológiákban, valamint az alkalmazásfejlesztésekben és ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokban. Az új vállalkozás ezt az űrt kívánja betölteni az úgynevezett ügyféltelephelyi kommunikációs eszközök (biztonsági rendszerek, alközpontok, intelligens épületek) és szolgáltatások piacán. A cég alapfilozófiája szerint az ügyfelet a telephelyén testre szabott megoldásokkal kell megnyerni, nem pedig a meglévő technikai platformokhoz kell keresni a megrendelőt.

A több mint 20 fős kezdőcsapattal induló Wobiscom Rt.-t 20 millió forint alaptőkével és az üzlet indulását segítő 60 millió forintos tulajdonosi hitellel hozták létre. Alapítói között van 30 százalékos tulajdonrésszel a hazai informatikai piac ismert szereplője, a Protomix Rt. Az 1977-ben alapított 100 millió forintos jegyzett tőkéjű társaság ma már cégcsoportot alkotó érdekeltségi körébe 6 cég tartozik, köztük az informatikai szolgáltatásokra tavaly januárban létrehozott Grepton Informatikai Rt. Ez utóbbi 60 százalékban tulajdonosa a Wobiscom Rt.-nek, míg a fennmaradó tíz százalék a most induló társaság menedzsmentjéé, akik komoly távközlési szakmai múlttal rendelkeznek.

Közülük Szabó István elnök-vezérigazgató több évet töltött a Matáv csoportnál, az üzleti kommunikációs megoldásokkal foglalkozó MatávCom vezérigazgató-helyetteseként, majd 2001 januárjától ez év februárjáig a magyar távközlési cég rendkívül sikeres macedóniai befektetését pénzügyi vezérigazgatóként irányította. Szabó Sándor stratégiai és marketing igazgató szintén vezető beosztásban dolgozott a texasi DSC Communications Corporation cégnél, majd egy évet a MatávComnál, valamint egy német-magyar távközlési vegyes vállalat operatív munkáját is irányította.

Szabó István elnök-vezérigazgató úgy látja, hogy a dotkom-válság nyomán Magyarországon csak átmenetileg torpant meg az informatikai és a kommunikációs piac növekedési üteme, s ma már ismét fellendülés jelei mutatkoznak. A társaság üzleti terve az idei alig több mint fél évre néhány százmillió forintos forgalommal számol. A következő másfél évben azonban a szerződéses szolgáltatásokból származó bevétel már elérheti az 1,6 - 1,8 milliárdot is.

A Wobiscom Rt. a hálózati és kommunikációs eszközök egyik világszínvonalú gyártójával, a CXR Andersen-Jacobssonnal kötött megállapodás szerint a térség egyedüli forgalmazója ezen eszközök tekintetében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról