:

Szerző: Barna József

2002. június 13. 19:45

Nem képtelenség: képekben terjedő vírus

McAfee
Ez itt egy .gif
[IDG] A McAfee ma arról számolt be, hogy a céghez eljuttattak egy olyan újfajta számítógépes vírust, amely képes képfájlok megfertőzésére. Amennyiben az ehhez hasonló vírusok elterjednének az interneten, a felhasználók számítógépeit egy honlapon található illusztráció vagy e-mailben küldött kép is megfertőzhetné, míg a vírusirtó szoftvereket gyártó cégeknek új koncepciókat kellene kidolgoznia az új mutánsok lefülelésére.

A McAfee által W32/Perrun névre keresztelt vírus egyelőre csak laboratóriumi körülmények között létezik és nem terjed a világhálón, minthogy maga az ötletgazda juttatta el a biztonságtechnikai céghez. A kórokozó egy futtatható, .exe kiterjesztésű fájlként terjed eleinte, és csak később, elindítását követően épül be a JPEG formátumú képfájlokba. Miután a végrehajtható program lefutott, a vírus beépül a felhasználó által először megnyitott JPEG képfájlba, majd a képet tartalmazó könyvtárban található további JPEG formátumú fájlokat is megfertőzi.

A McAfee tudomása szerint ez az első olyan vírusvariáns, amely JPEG fájlok fertőzésére is képes. És noha a prototípus úgy van megírva, hogy kizárólag a futtatható állományt is tartalmazó számítógépek fertőződhetnek meg, a jövőben könnyen feltűnhet olyan verzió is, amely már ezt nem követeli meg.

A cég különösen veszélyesnek tartja a koncepciót, mivel a JPEG formátum igen népszerű az internetes oldalakon, így akár egyetlen kép online megtekintése alkalmával is áldozatul eshet a felhasználó számítógépe. Amennyiben valóban feltűnnek hasonló vírusváltozatok a világhálón, a vírusirtó szoftvereket forgalmazó cégeknek is új megoldásokat kell találniuk azok szűrésére, hiszen jelenlegi módszerekkel a képfájlok vizsgálata jelentős erőforrásokat emésztene fel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.