Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. június 3. 14:10

UPC-korlátozás: "az előfizetők 98 százaléka nem érintett"

A közelmúltban bejelentett UPC chello adatforgalmi korlátozás részleteiről kérdeztük Hagymásy Andrást, a UPC kommunikációs igazgatóját.

[HWSW] A közelmúltban bejelentett UPC chello adatforgalmi korlátozás részleteiről kérdeztük Hagymásy Andrást, a UPC kommunikációs igazgatóját.

A most gyakorlatban is bevezetett korlátozás nem újdonság, hiszen ennek lehetősége kezdettől fogva be volt építve a vállalkozási feltételekbe -- mondta Hagymásy András, észrevételünkre, melyben azt tettük szóvá, hogy a 2000 novemberében indult szolgáltatás vállalkozási feltételeiben akkoriban még nem volt szó konkrét adatforgalmi korlátozásról, csak a 'Fair Use Policy' fogalmáról beszéltek. A kommunikációs igazgató hangsúlyozta, hogy nem újdonság tehát a korlátozás fogalma, s most csak annyi történik, hogy -- ha a többi ügyfél érdeke megkívánja -- élni fognak a lehetőséggel. Ugyanakkor utalt arra, hogy az ügyfelek 98 százaléka több törődést érdemelne a sajtó részéről, mint a korlátozás miatt érintett két százaléknyi felhasználó.

Az ADSL ma már reális konkurenciája a kábeltelevíziós hálózaton keresztül nyújtott internet-hozzáférésnek. A UPC elfogadja, mint a versenypiac kínálta lehetőséget, és tudomásul veszi, hogy az ügyfelek egy részét elcsábíthatja a korlátlan adatforgalom ígérete. Hagymásy András kifejtette, hogy bár sajnálnak minden egyes ügyfelet, meggyőződésük, hogy azok a felhasználók, akik számára kidolgozták a chello jelenlegi konstrukcióját, ma nem találnak kedvezőbb ajánlatot a piacon. Azok, akik az adatforgalmi korlát alkalmazásának hírére mégis más szolgáltatót választanak, Hagymásy értékelése szerint nem tartoznak a chello célcsoportjába, "azaz nem az ő számára dolgoztuk ki a chello jelenlegi konstrukcióját."

Rákérdeztünk, mi a helyzet azokkal az ügyfelekkel, akik úgy próbálják majd kivédeni az adatforgalom korlátozását, hogy a hónap utolsó napjaiban "húznak bele", azaz addig csak a limiten belüli forgalmat bonyolítják, majd az utolsó napokban kockáztatják meg a 15 GB túllépését azzal, hogy az adott hónapra szóló korlátozás már csak egy-két napig érintheti őket. A kommunikációs igazgató a vállalkozási feltételeket idézte: "Amennyiben az előfizető az adott időszakra megállapodott mérték 90%-át eléri, a szolgáltató erről e-mail formájában értesíti a jogkövetkezményekre történő figyelmeztetéssel. Amennyiben az előfizető az adott időszakra megállapodott mérték 100%-át eléri, a szolgáltató jogosult az adatátviteli sebesség maximum 90%-os lassításával a hálózati hozzáférést korlátozni."

További díjcsomagok bevezetését (például olcsóbb, de korlátozottabb hozzáférést, illetve korlátlan adatforgalmat biztosító csomagokét) -- bár folyamatosan vizsgálják új konstrukciók lehetőségét -- a közeljövőben nem tervezi a UPC. A 15 GB-os korlátozás a le- és feltöltések összességére vonatkozik -- tudtuk meg végül a UPC képviselőjétől.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról