Szerző: Vörös Péter

2002. június 29. 15:20

Az AT&T mégsem veszi meg a KPNQwest európai hálózatát

[Wall Street Journal] A céghez közelálló források szerint az AT&T Corp. mégsem tervezi a KPNQwest páneurópai hálózatának megvételét, más cégek azonban benyújtották ajánlataikat a pénteki határidő lejárta előtt.

[Wall Street Journal] A céghez közelálló források szerint az AT&T Corp. mégsem tervezi a KPNQwest páneurópai hálózatának megvételét, más cégek azonban benyújtották ajánlataikat a pénteki határidő lejárta előtt.

Az amerikai telekommunikációs óriás korábban vezető helyen állt a csődbement holland adatszolgáltató cég hálózatának megvétele iránt érdeklődő vállalatok között. Az AT&T-hez közelálló szakemberek szerint a cég azért döntött úgy, hogy mégsem tesz ajánlatot a KPNQwest európai hálózatának megvételére, mert nem volt elegendő ideje arra, hogy a határidő előtt elvégezze a holland cég átvilágítását -- az AT&T úgy vélte, hogy több időre van szükség ahhoz, hogy felmérje a KPNQwest-hálózat értékét.

Jan van Apeldoorn, a KPNQwest bíróság által kinevezett csődgondnoka közölte, hogy több ajánlat érkezett a hálózat egészére, ill. legnagyobb részére, valamint kb. 40 ajánlat a hálózat egyes részeire. Az ajánlattevők között olyan cégek is vannak, mint az Interoute (brit telekommunikációs cég) és a Telia AB (svéd telekommunikációs vállalat). Van Apeldoorn elmondta, hogy a KPNQwest abban reménykedik, hogy a hálózatot sikerül egy darabban értékesíteni, mivel úgy vélik, hogy így jobb árat lehet kapni érte, mintha külön részekben adnák el azt.

Miután az AT&T kiesett a versenyből, a szakértők szerint a hálózat egészéért ajánlatot tevők között várhatóan ott van a KPNQwest egyik anyavállalata, a KPN NV holland telekommunikációs cég és egy holland kockázatitőke cég.

A vállalathoz közelálló források szerint az AT&T elküldte átvilágító csapatát a KPNQwest hollandiai központjába, majd meggondolta magát, amikor úgy vélte, hogy nincs elegendő idő arra, hogy átfogóan elemezzék a KPNQwest eszközeit.

Az AT&T-t azért érdekelték eredetileg a holland cég eszközei, hogy továbbfejlessze európai hálózatát, ehhez az amerikai óriáscég olyan vállalatok eszközeit szeretné felvásárolni, amelyek tönkrementek vagy az összeomlás szélén állnak. A cég már korábban is megpróbálta kiterjeszteni európai üzletágát, de a British Telecommunications PLC-vel együtt létrehozott közös vállalat nem hozott sikert.

A KPNQwestet 1998-ban hozta létre közös vállalatként a KPN és a Denver (Colorado) központú Qwest Communications International Inc. A KPNQwest Svédországtól Olaszországig közel 100 ezer vállalatnak nyújt(ott) internetszolgáltatást, azonban számos ügyfél keresett más szolgáltatót azóta, hogy a cég májusban csődvédelmet kért.

Az AT&T képviselői egyelőre nem kommentálták a fejleményt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról