:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 18. 08:59

Az Audiogalaxy fájlcserélő szolgáltatás szűrni fogja a szerzői jogvédett zeneszámokat

[CNET] Az Audiogalaxy internetes fájlcserélő szolgáltatás üzemeltetői hétfőn bejelentették, hogy ki fogják szűrni a rendszerben található szerzői jogvédett állományokat.

[CNET] Az Audiogalaxy internetes fájlcserélő szolgáltatás üzemeltetői hétfőn bejelentették, hogy ki fogják szűrni a rendszerben található szerzői jogvédett állományokat.

Az Audiogalaxyt még a múlt hónap során perelte be szerzői jogok megsértéséért a RIAA, a National Music Publisher's Association és a The Harry Fox Agency. A tegnap nyilvánosságra hozott peren kívüli megállapodás részeként az Audiogalaxy beleegyezik, hogy csak olyan zeneszámokat enged a hálózatába, amelynek ilyen jellegű terjesztéséhez a szerző, a szerzői jogok birtokosa, illetve a zenekiadó hozzájárul. Az Audiogalaxy ezen felül egy nem közölt összeget fizet a zenekiadóknak.

Bár a megállapodás egyfelől azt jelenti, hogy az Audiogalaxy jogilag "tiszta", a gyakorlatban megpecsételheti a vállalat sorsát, ugyanis a hálózatban fellelhető és ingyen letölthető zenék felhasználók millióit vonzották -- a szűrők beindítása után ez bizonyosan nem marad így.

"Ez diadal mindazok számára, akik a zene értékét védik" -- mondta Hilary Rosen, a RIAA elnök-vezérigazgatója. "A megállapodás egyben jelzésértékű azon hálózatok számára, amelyek engedélyezik az illegális másolást."

A fájlcserélő szolgáltatások legitimmé válásának rögös útját jól szemlélteti a Napster esete. Az egykoron szinte kultikus jelentőségű hálózatot a bíróság tavaly tavasszal utasította a zeneszámok szűrésére, azonban miután ez nem volt megfelelően kivitelezhető, az egész szolgáltatást le kellett állítani. A Napster később közölte, hogy legális, fizetős internetes zeneszolgáltatássá alakul, azonban finanszírozási problémák miatt ez egyelőre nem valósult meg. A csődbe jutott céget végül a német Bertelsmann vásárolta fel 8 millió dollárért.

Az Audiogalaxy és a Napster azonban csak kettő a mára már szinte számtalan fájlcserélő szolgáltatás közül, amelyek ellen a RIAA foggal-körömmel harcol. Az amerikai lemezkiadók célpontja most a StreamCast Morpheus, a Kazaa, a Grokster, az MP3Board és a Madster.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.