Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 5. 12:59

Manitoba: új Intel chip mobiltelefonok számára

[CNET] Az Intel megerősítette, hogy hamarosan piacra dobja Manitoba kódnevű chipjét, amelyet elsősorban mobiltelefonokba és más kézieszközökbe szán. A lapka tervezési munkálatai a tavalyi évben kezdődtek, a hivatalos bejelentés pedig az év második felében várható.

[CNET] Az Intel megerősítette, hogy hamarosan piacra dobja "Manitoba" kódnevű chipjét, amelyet elsősorban mobiltelefonokba és más kézieszközökbe szán. A lapka tervezési munkálatai a tavalyi évben kezdődtek, a hivatalos bejelentés pedig az év második felében várható.

A Manitoba gyakorlatilag egy "system on a chip" design, magában foglalja a flash memóiát, a digitális jelfeldolgozó processzort és egy XScale architektúrára épülő alkalmazásprocesszort. A chipet elsősorban vezeték nélküli internetelérésre (GPRS-) képes kézieszközök gyártóinak szánja a cég. A Manitobára épülő készülékek nem csak telefonként használhatók és képesek elérni az internetet, de elegendő teljesítményt nyújtanak audio- vagy videofájlok lejátszáshoz is.

Mivel a Manitoba több alkatrészt tartalmaz egy chipen, jelentősen lerövidíti a készülékek fejlesztési költségeit és piacra kerülési idejé t. Az Intel szerint az integrált lapka révén ráadásul hely is megtakarítható, azaz az eszközök mérete csökkenhet.

Az Intel riválisa, a Texas Instruments is dolgozik egy hasonló megoldáson, amelyet a partnerei már jelenleg is tesztelnek.

a címlapról