Szerző: Vörös Péter

2002. június 10. 08:22

Az Infineon megvásárolná az Ericsson félvezetőgyártó üzletágát

[CNET, Reuters, Wall Street Journal] Az Infineon Technologies, a német félvezetőgyártó óriáscég pénteken bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat az Ericssonnal a svéd vállalat félvezetőgyártó üzletágának megvásárlásával kapcsolatban. A két cég megerősítette, hogy folynak a tárgyalások, de részleteket nem árultak el azokkal kapcsolatban. Egyes találgatások szerint a vételár 236 millió $ körül lesz.

[CNET, Reuters, Wall Street Journal] Az Infineon Technologies, a német félvezetőgyártó óriáscég pénteken bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat az Ericssonnal a svéd vállalat félvezetőgyártó üzletágának megvásárlásával kapcsolatban. A két cég megerősítette, hogy folynak a tárgyalások, de részleteket nem árultak el azokkal kapcsolatban. Egyes találgatások szerint a vételár 236 millió $ körül lesz.

A hírek szerint az Infineon jobban érdekelt a Telefon nevű mikroelektronikai egység megvételében az együttműködés valamilyen formája helyett, mivel a német cég szeretne egy jelentős nagyságú telekommunikációs félvezetőgyártó egységet kiépíteni az egyre növekvő piacon.

Elemzők szerint 2006-ra a mobiltelefonokban és a telekommunikációs infrastruktúrában használt félvezetők piaca 25 milliárd $-ra nő, ami 14%-os növekedés a tavalyi szinthez képest, a félvezetőpiac egészének növekedése ennél egy százalékkal alacsonyabb lesz.

Az Infineon a telekommunikációs félvezetőpiacon az első 10 gyártó közé tartozik és az Ericsson félvezető üzletágának megvétele esetén további 1 százalékkal nőhet a cég piaci részesedése, főként annak köszönhetően, hogy a Telefon egyik fő ügyfele a világ ötödik legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a Sony Ericsson.

Az Ericssonnak rendkívül nagy szüksége van a készpénzre, a cég igyekszik megszabadulni az összes olyan üzletágtól, amely nem tartozik szorosan véve az alaptevékenységnek számító telekommunikációs berendezés- és mobiltelefon-gyártáshoz. A cég el kívánja adni a kábel üzletágát is.

Az Ericssonnak értékes szabadalmai vannak a Bluetooth kábel nélküli telekommunikációs standarddal kapcsolatban, ez a piac várhatóan eléri a 3 milliárd $-t 2006-ra.

Tavaly az ex-Lucent Technologies chip- és optikaialkatrész-gyártó Agere Systems, az Intel, a Texas Instruments és a Motorola állt a telekommunikációs félvezetőpiac élén.

Bernd Laux, a Credit Agricole egyik elemzője szerint stratégiai szempontból jó ötlet a Telefon felvásárlása. "A telekommunikációs piac egy konszolidációs hullám elején áll. Nagyon fontos az ügyfélbázis szélesítése és a piaci részesedés növelése" -- mondta Laux.

Az STMicroelectronics nemrégiben vásárolta fel az Alcatel félvezetőgyártó üzletágát, ezáltal Európa legnagyobb félvezetőgyártója garantálta az Alcatel mobiltelefon és ADSL félvezető-megrendeléseit.

Alain Dutheil, a francia-olasz félvezetőgyártó stratégiai vezetője két héttel ezelőtt közölte, hogy a céget megkereste az Ericsson részlege, de az ST nem mutatott érdeklődést az ügylettel kapcsolatban.

Malcolm Penn, a Sevenoaks piackutató cég vezetője szerint a most bejelentett tranzakció hasonló az STMicroelectronics/Alcatel megállapodáshoz: az Ericsson egy erős technológiai partnerhez jut, míg az Infineon növeli piaci részesedését és műszaki know-how-t is szerez.

Steve Woolf, a Commerzbank egyik elemzője úgy véli, hogy az ügylet mindkét cég számára előnyös, mivel a részleg túlságosan kicsi önmagában a versenyképesség eléréséhez, és az Ericssonnak nincs pénze arra, hogy befektessen ebbe a területbe.

Az Infineon (Európa második legnagyobb félvezetőgyártója) növelné drótnélküli félvezető üzletágának forgalmát, amely a legutóbbi pénzügyi évben 937,2 millió $ volt. A német cég szeretné csökkenteni függőségét a rendkívül változékony memóriachip szektortól és a felvásárlás várhatóan nem kerül majd sokba.

A pénteki The Financial Times a tárgyalásokhoz közel álló forrásokra hivatkozva közölte, hogy az Ericsson mikroelektronikai részlegének éves forgalma 250 millió euró és az üzletág ára is ennek megfelelő szinten lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról