:

Szerző: Barna József

2002. június 26. 14:23

A Cisco támogatja a NATO "Virtuális Selyemsztráda" projektjét

[NetAktív] A Cisco Systems hálózati eszközök adományozásával segíti a NATO tudományos programját, amely a közép-ázsiai és kaukázusi térségben működő kutatóintézeteket összekötő költséghatékony, gyors internetkapcsolat kiépítését célozza. A tervek szerint 2002 őszén induló Virtuális Selyemsztráda projekt lehetővé teszi a helyi tudományos és akadémiai közösségek számára a nemzetközi kutatóintézetekkel való együttműködést.

[NetAktív] A Cisco Systems hálózati eszközök adományozásával segíti a NATO tudományos programját, amely a közép-ázsiai és kaukázusi térségben működő kutatóintézeteket összekötő költséghatékony, gyors internetkapcsolat kiépítését célozza. A tervek szerint 2002 őszén induló "Virtuális Selyemsztráda" projekt lehetővé teszi a helyi tudományos és akadémiai közösségek számára a nemzetközi kutatóintézetekkel való együttműködést.

A több mint 3 millió dolláros költségvetésű "Virtuális Selyemsztráda" célja a szakadék szűkítése az információban gazdag és információban szegény nemzetek között. A program elsődleges haszonélvezői Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Kazahsztán, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán lesznek. A program során üzembe helyezésre kerülő, csúcstechnológiát képviselő műholdas rendszer révén 2004-re jelentős mértékben megnövelik az intézmények rendelkezésére álló sávszélességet (64-384 kilobit/másodperctől 3 megabit/másodpercre).

A Cisco által biztosított útválasztókat, tartalomszolgáltató rendszereket és kapcsolókat tartalmazó felszerelésből minden érintett országban földi csomópont-állomásokat hoznak létre, a helyi kutatócsoportokat pedig műholdas kapcsolattal kötik össze. A hálózat a hamburgi központtal áll műholdas összeköttetésben, ahol a Deutsches Elektronen-Synchrotron (DESY) által üzemeltetett rendszer a Deutsches ForschungsNetz hálózaton keresztül kapcsolódik a páneurópai gigabites kutatási hálózatra (GEANT). Valamennyi helyi csomóponthoz egy Cisco 7204 útválasztó, CE-560 tartalomszolgáltató rendszer és Catalyst kapcsoló illeszkedik.

A projekttel kapcsolatban további információ ezen az oldalon található.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.