Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 29. 15:57

A vásárlók mondják ki a végső szót az írható DVD-formátumok közötti harcban

[CNET] A Panasonic a TechXNY rendezvényen mutatta be DVDBurner II optikai meghajtóját, amely teljesen megfelel a DVD-Forum DVD Multi specifikációjának. A DVD-R, DVD-RAM, DVD-RW, CD-R és CD-RW lemezek írása és olvasása mellett természetesen DVD-ROM, DVD-Video, DVD-Audio és CD-ROM lemezekkel és formátumokkal is megbírkózik a meghajtó.

[CNET] A Panasonic a TechXNY rendezvényen mutatta be DVDBurner II optikai meghajtóját, amely teljesen megfelel a DVD-Forum "DVD Multi" specifikációjának. A DVD-R, DVD-RAM, DVD-RW, CD-R és CD-RW lemezek írása és olvasása mellett természetesen DVD-ROM, DVD-Video, DVD-Audio és CD-ROM lemezekkel és formátumokkal is megbírkózik a meghajtó.

A 4.7 GB-os DVD-R "General" lemezt a DVDBurner II 2x-es sebességgel írja és 6x-osan olvassa. Az egyszer írható DVD-R lemez szinte minden DVD-lejátszóval és DVD-ROM-meghajtóval kompatibilis. A mintegy 10,000-szer újraírható DVD-RAM lemezek esetén sem kell az örökkévalóságig várni a lemez elkészültére, a meghajtó ezeket a lemezeket is 2x-esen írja, mely 18x-os CD-írás sebességének felel meg.

A kisebb adatmennyiségek rögzítésére az olcsóbb CD-lemez is megfelelő lehet, melyet 12x-es sebességel ír a meghajtó. Az újraírható CD-lemezeket 8x-os sebességgel égeti, az adatokat pedig 32x-es sebességgel olvassa vissza a lemezről.

Mint ismeretes, az (újra)írható DVD-k területén jelenleg összesen öt különféle szabvány létezik, amelyek a piaci elfogadottságért küzdenek. A 230 vállalatot tömörítő DVD Forum szervezet a DVD-RAM, DVD-R és DVD-RW formátumokat támogatja. A DVD Forum tagjai többek között az Apple, a Hitachi, az NEC, a Pioneer, a Samsung és a Sharp. Ezzel szemben áll a DVD+RW Szövetség, amelynek tagjai (Dell, Hewlett-Packard, Philips, stb.) a DVD+R és DVD+RW formátumok mellett állnak.

A Panasonic most bejelentett meghajtója októberben kerül az üzletekbe. Az 500 dollárnál olcsóbb készülék bárki számára elérhető, így az elemzők szerint már csak a fogyasztókon múluk, mely DVD-szabvány kerül ki győztesen a harcból. "Hosszú távon az a döntő, melyik gyártó melyik szabványt választja és a fogyasztók melyik vállalatban bíznak jobban" -- mondta Mary Craig, a Gartner elemzője.

A DVD-újraíró meghajtók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, egyfelől a lemezek nagy kapacitása, másfelől pedig az egyre alacsonyabb árak miatt. Tavaly világszerte összesen mintegy 628 ezer DVD-írót adtak el, de a Gartner szerint ez a szám 2005-re 27,6 millió darabra nő majd.

A Panasonic termékmenedzsere, Dana Berzin szerint a DVDBurner II jól eligazítja a fogyasztókat abban a tekintetben, hogy mely lemezek milyen meghajtókkal használhatók. Craig azonban hozzátette, hogy a vásárlókban valószínűleg felmerülnek majd kérdések és kételyek, ugyanis a DVDBurner II nem ismeri fel a DVD+RW lemezeket.

"A fogyasztóknak el kell dönteniük, mely technológia felel meg legjobban a szükségleteinek, miközben az egyes formátumú meghajtók és a lemezek ára, illetve iparági támogatottsága közel azonos" -- mondta Craig.

Egyes források szerint a Hitachi és az LG már dolgozik egy olyan meghajtó fejlesztésén, amely DVD-RW és DVD+RW formátumokkal is kompatibilis. Az őszi megjelenési dátumre vonatkozó kérdésekre azonban a vállalat szóvivője nem válaszolt. A Sony képviselje viszont megerősítette, hogy cége dolgozik egy ilyen meghajtón.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról