:

Szerző: Vörös Péter

2002. június 10. 21:40

KPNQwest: akár ma éjjeltől leállhat Európa legnagyobb optikai hálózata

[Bloomberg] A KPNQwest márciusban még úgy vélte, hogy életben lesz képes maradni, miközben a rivális internetszolgáltatók közül több is tönkrement -- mára viszont úgy áll a helyzet, hogy akár ma éjjeltől leállhat Európa legnagyobb üvegszálas hálózata.

[Bloomberg] A KPNQwest márciusban még úgy vélte, hogy életben lesz képes maradni, miközben a rivális internetszolgáltatók közül több is tönkrement -- mára viszont úgy áll a helyzet, hogy akár ma éjjeltől leállhat Európa legnagyobb üvegszálas hálózata.

A KPNQwest májusban jelentette be fizetésképtelenségét, a cégnek mára már annyi pénze sem maradt, hogy működtesse hálózatát. Elemzők szerint az olyan riválisok fogják megvenni a cég eszközeit, mint a Cable & Wireless Plc és a Telefonica SA. A KPNQwest szerint az AT&T Corp., az USA legnagyobb távolsági telekommunikációs cége fogja felvásárolni a cég vagyonának egy részét.

"Sokan -- köztük én is -- arra számítottak, hogy a KPNQwest nem megy tönkre" -- mondta Jankees Ruizeveld, a Robeco Groep egyik elemzője. "A fennmaradó lényeges kérdések: ki melyik eszközöket veszi meg és ki melyik ügyfeleket szerzi meg".

A KPNQwest ügyféllistáján olyan vállalatóriások szerepelnek, mint az AOL Time Warner Inc., az ABN Amro Holding NV és a KLM Royal Dutch Airlines. Mindhárom vállalat szóvivője közölte, hogy biztosak abban, hogy sikerül más szolgáltatót találniuk.

A Hoofddorp központú KPNQwest részvényárfolyama 1 centtel 7 centre emelkedett, így a cég piaci értéke 32 millió euró. A vállalat piaci értékének csúcsa 42,8 milliárd euró volt -- 2000 februárjában.

A KPNQwestet 1999-ben alapította a Royal KPN NV, Hollandia korábbi telefonmonopóliuma és a Denver (Colorado) központú Qwest Communications International. 1999 novemberében a cég 44 millió részvényt adott el befektetőknek -- darabját 20 euróért. A befektetők akkoriban még bíztak abban, hogy a növekvő internetfelhasználás növelni fogja a keresletet az üvegszálas telekommunikáció iránt.

Jack McMaster, a KPNQwest elnök-vezérigazgatója igen jelentős adósságokat halmozott fel, miközben kiépítették az 50 városra, 25 ezer km-re kiterjedő hálózatot -- pont egy olyan időszakban, amikor az internetszolgáltatások árai meredeken zuhantak. A vállalat soha nem volt nyereséges, mivel az üvegszálas kapacitás kevesebb, mint 4%-át használják ki, közölte a TeleGeography piackutató cég.

A riválisok közül a Global Crossing Ltd. januárban jelentett csődöt, miután a cég 27 országra kiterjedő telekommunikációs hálózata iránti kereslet összeomlott. A bermudai illetékességű Flag Telecom Holdings Ltd. áprilisban kért csődvédelmet.

McMaster márciusban egy kiállításon még azt közölte a riporterekkel, hogy cége a túlélők egyike lesz. Néhány nappal később a cég közölte, hogy a rendelkezésre álló 525 millió eurós hitelkeret gyakorlatilag biztosítja a vállalat finanszírozását. A KPNQwest bankjai májusban állították le a további hitelek nyújtását.

Május 31-én egy hollandiai bíróság megállapította, hogy a KPNQwest fizetésképtelenné vált, miután a cég nem tudott vevőket találni eszközeire. A cég mind a 600 holland alkalmazottját, beleértve McMastert is, elbocsátották.

A KPN májusban jelentette be, hogy immár sorozatban a hatodik negyedévet zárta veszteségesen és le kellett írnia a közös vállalat 40%-os részének értékét is. A 47%-ban tulajdonos Qwest közölte, hogy a befektetés után újabb költségeket kell leírnia, pedig már tavaly is 3 milliárd $-t írtak le ezzel kapcsolatban.

A Colt Telecom Group Plc -- amely vállalatoknak nyújt hang- és adatszolgáltatásokat 13 európai országban -- a múlt héten írt alá egy megállapodást, amelynek értelmében a cég a KPN ügyfeleinek fog szolgáltatásokat nyújtani (a KPN a KPNQwest hálózatát használja Hollandián kívül).

A szakértők szerint a Global Crossing is szeretné megszerezni a KPNQwest ügyfeleit. A BT Group Plc egyik részlegét számos ügyfél kereste meg.

A KPNQwest közölte, hogy közel áll a közép-európai eszközök értékesítése. A csődbejelentést követően ezeknek az eszközöknek az értéke 50%-kal 50 millió $-ra csökkent, közölte a The Wall Street Journal a múlt héten.

Bár az AT&T nem kívánta kommentálni azokat a találgatásokat, miszerint tárgyalásokat folytat a KPNQwesttel, David Dorman elnök májusban mégis elmondta, hogy a cég Európában és Ázsiában is szeretne hálózati eszközöket megvásárolni készpénzgondokkal küszködő cégektől annak érdekében, hogy növelje globális telefon- és adatkapacitását.

Joseph Nacchio, a Qwest elnök-vezérigazgatója közölte, hogy vállalata fontolóra veszi egyes eszközök megvételét.

A szakértők szerint a KPNQwest eszközeinek több potenciális vevője is van, többek között a Energis Plc, a Level 3 Communications Inc., az Infonet Services Corp. és a Verizon Communications Inc.

Ruizeveld szerint a nagy kérdés az, hogy vajon alapvetően megváltozik-e a piac attól, hogy egy (bár kétségtelenül nagy) cég összeomlik. "A helyzet továbbra is az, hogy ebben az iparágban a kínálat igen jelentősen meghaladja a keresletet."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.