Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 19. 18:57

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság trösztellenes pert indít a Rambus ellen

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) trösztellenes pert indít a Rambus ellen. A várhatóan precedensértékű eset teljesen új fejezetet nyithat az iparági szabványosítási testületek munkájában és a szabványügyi eljárások terén.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) trösztellenes pert indít a Rambus ellen. A várhatóan precedensértékű eset teljesen új fejezetet nyithat az iparági szabványosítási testületek munkájában és a szabványügyi eljárások terén.

Az FTC tagjai 5:0 arányban úgy határoztak, hogy pert indítanak a Rambus ellen. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság azzal vádolja a Rambust, hogy együttműködött az iparág többi szereplőjével egy új memóriaszabvány létrehozásában, amelyet aztán saját szabadalmaként jegyzett be és a szabadalmak jogán eddig hozzávetőleg mintegy 1 milliárd dollár jogdíjat szedett be.

A Rambus vezető jogásza, John Danforth rámutatott, hogy a memóriaszabványokon dolgozó, több céget tömörítő szervezet (Joint Electron Device Engineering Council, JEDEC) írott szabályzata szerint a vállalatoknak csak az érvényes szabadalmaikat kell bejelenteniük, ugyanakkor nem kötelességük nyilvánosságra hozni elbírálás alatt levő szabadalmi beadványaikat.

Az Infineon memóriagyártó vállalatot képviselő John Desmarais ezzel szemben azt állítja, hogy a JEDEC szabályzata szerint minden szabadalmi kérvényt be kell jelenteni.

Az FTC szóvivője szerint már egy éve folyik vizsgálat a cég ügyében. A Rambus ilyen tevékenysége "jelentős károkat okozott fontos piacokon" -- mondta az FTC versenyjogi irodájának igazgatója, Joseph J. Simons. Szerinte ez egy üzenet a kormánytól a technológiai iparnak: "Ha a vállalatok részt vesznek a szabványosítási testületek munkájában, be kell tartaniuk bizonyos szabályokat és jóhiszeműen kell eljárniuk".

Független szakértők szerint amennyiben az FTC megnyeri a Rambus ellen indított pert, a vállalat évi 50-100 millió dollár jogdíjtól eshet el és várhatóan a memóriagyártók által indított perek tömegével kell szembenéznie.

"A szabványok felállítása piaci befolyást adhat a vállalatok kezébe" -- mondta Howard Morse, a Drinker, Biddle & Reath ügyvédi iroda trösztellenes ügyekben jártas jogásza. "Az FTC üzenete, hogy a vállalatoknak be kell tartaniuk a szabványosítási folyamatokat."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról