Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. június 5. 12:22

Egy csatát elvesztett a Matáv: a díjmegosztás frontján győztek a szolgáltatók

A Hírközlési Döntőbizottság (HDB) határozatában helyt adott az Interdotnet Magyarország Kft. beadványában foglaltaknak, a távbeszélő vonalon nyújtott internetszolgáltatás díjmegosztásának vitájában.

[HWSW] A Hírközlési Döntőbizottság (HDB) határozatában helyt adott az Interdotnet Magyarország Kft. beadványában foglaltaknak, a távbeszélő vonalon nyújtott internetszolgáltatás díjmegosztásának vitájában.

Mint ismeretes, az Interdotnet Magyarország Kft. és a GTS-Datanet Kft. elsőként (külön-külön) eljárást indított a HDB-nél annak érdekében, hogy az mondja ki a Matáv Rt. jogsértő magatartását. A vitát az képezte, hogy a kormányrendeletben előírt díjmegosztást a Matáv akkor érezte magára nézve kötelező érvényűnek, ha az internetezés távközlési költségeit az internetszolgáltatók számlázzák ki az ügyfeleknek.

A HDB határozatában kimondja: a Matáv Rt. nem kötelezheti egyoldalúan az internetszolgáltatót az elérési szolgáltatás számlázására és díjának beszedésére. A 30/2001. (XII.21.) MeHVM rendelet szerinti díjmegosztás alkalmazását nem kötheti Hálózati hozzáférési szerződés megkötéséhez. A Matáv Rt. 8 napon belül köteles megfizetni a díjmegosztási rendelet szerinti összeget az Interdotnet Mo. Kft. részére, 2002. január 1-jéig visszamenően.

A határozat jogerős. A Matáv Rt. esetleges fellebbezésének a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya. Bár a HDB határozat csak két cég viszonyában rendelkezik, a többi internetszolgáltató is jó eséllyel számíthat a kedvező döntés meghozatalára. Korábban a Matáv illetékesei úgy nyilatkoztak, hogy ha a döntőbizottság az internetszolgáltatóknak ad igazat, úgy a határozat ügyében bírósághoz fordulnak.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról