Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. június 11. 11:18

Százmillió forint kulturális informatikára

[ eKormányzat , HWSW] A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma kihirdette az olvasás éve telematikai pályázata az országos elektronikus tartalomszolgáltatás fejlesztésére című pályázat eredményét. A kiírásra jelentkezhettek közgyűjtemények és közművelődési intézmények telamatikai infrastruktúrájának fejlesztésére, a magyar kulturális örökség szempontjából fontos információs vagyon digitalizálására, valamint a dokumentumellátás telematikai rendszerének kialakítására és működtetésére, elektronikus dokumentumellátásra, közös katalogizálás fejlesztésére, működtetésére benyújtott tervekkel, programokkal.

[eKormányzat, HWSW] A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma kihirdette az olvasás éve telematikai pályázata az országos elektronikus tartalomszolgáltatás fejlesztésére című pályázat eredményét. A kiírásra jelentkezhettek közgyűjtemények és közművelődési intézmények telamatikai infrastruktúrájának fejlesztésére, a magyar kulturális örökség szempontjából fontos információs vagyon digitalizálására, valamint a dokumentumellátás telematikai rendszerének kialakítására és működtetésére, elektronikus dokumentumellátásra, közös katalogizálás fejlesztésére, működtetésére benyújtott tervekkel, programokkal.

A napokban kihirdetett eredmények szerint a legnagyobb összeget -- mintegy tízmillió forintot -- a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Közhasznú Társaság nyerte el kiemelkedő értékű dokumentumok digitalizálása és internetes szolgáltatása címen. További jelentős összegekhez jutott a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (hatmillió forint) a megye tudományos, művelődéstörténeti és kulturális értékeinek digitalizálására és hozzáférésének biztosítására, valamint a Szent István Egyetem Könyvtára (3 600 000 forintot) elektronikus tartalomszolgáltatásra, régi szakfolyóiratok digitalizálására.

Összesen 153 pályázat érkezett, ebből 98 pályázó nyert százötvenezer és tízmillió forit közötti összegeket. Az elnyert pályázatok közt CD-ROM-on kiadandó képzőművészeti gyűjtemény és MozgóKépTár éppúgy szerepelt, mint az 1861-es országgyűlés alsó- és felsőházi naplóinak digitalizálása, valamint számtalan, a világhálóhoz kötődő kulturális-közművelődési program terve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról