:

Szerző: Barna József

2002. június 26. 11:22

Meglepetésre veszteséges negyedévet zárt a Micron

[WSJ] Az egyesült államokbeli Micron Technology meglepetésre veszteségről számolt be a harmadik pénzügyi negyedévben, elsősorban a csökkenő PC-eladások miatt drámai mértékben visszaeső memóriakeresletnek köszönhetően.

[WSJ] Az egyesült államokbeli Micron Technology meglepetésre veszteségről számolt be a harmadik pénzügyi negyedévben, elsősorban a csökkenő PC-eladások miatt drámai mértékben visszaeső memóriakeresletnek köszönhetően.

A cég a május 30-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévében 24,2 millió dolláros, részvényenként 4 centes nettó veszteséget könyvelt el, egy 26 millió dolláros raktárkészlet-leírást is ideszámítva. Az egy évvel korábbi hasonló időszakban a cég 313,3 millió dolláros, részvényenként 53 centes veszteséget ért el. Ennek része volt egy 260 millió dolláros leírás, valamint a PC-üzletág bezárásához köthető 12 millió dollárnyi veszteség. Azonban a Micron forgalma a negyedévben csupán 771,2 millió dollár volt, ami 5,8%-os csökkenés a tavalyi év hasonló időszakának 818,3 millió dolláros forgalmához képest.

A Thomson Financial/First Call által megkérdezett elemzők 910 millió dolláros forgalom mellett 6 centes részvényenkénti nyereségre számítottak. A Micron arról számolt be, hogy noha a chipek átlagos eladási ára 44%-kal növekedett az előző negyedévhez képest, az értékesített darabszám 17%-kal csökkent.

A Banc of America Securities egyik elemzője, Doug Lee úgy véli, igen meglepő, hogy a chipforgalom ilyen gyengén alakult. Véleménye szerint még a lanyha PC-piac ellenére is jobb eredményt kellett volna elérnie a memóriagyártó cégnek.

Amint az ismert, a Micron a világ második legnagyobb DRAM-gyártója. A tavalyi év mélyrepülése után a memóriachipek árai az idei év elején meredeken emelkedtek. Ez a látszólag indokolatlan áremelkedés keltette fel a PC-gyártó cégek, valamint az amerikai igazságügyi minisztérium figyelmét. Az utóbbi vizsgálatot is kezdeményezett annak kiderítése érdekében, hogy a memóriagyártó cégek nem folyamodtak-e versenyellenes eszközökhöz az árak esetleges manipulációjával.

A Micron a keddi tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra negyedéves pénzügyi eredményeit. A zárásig a cég értékpapírjainak árfolyama 3 centtel 19,75 dollárra emelkedett, a tőzsdezárás utáni kereskedésben azonban 17,82 dollárra zuhant vissza.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.